Гняв на пътя Самоков- Мальовица: Война няма, а трасето все едно е бомбардирано и от руската, и от украинската армия, опасно е!

Хората на няколко пъти излизаха на протест, но до момента резултат няма.

„Война у нас няма, но пътят Самоков- Мальовица, който ежедневно ползват над 2600 човека от селата Мала Църква, Бели Искър, Маджаре и Говедарци и хиляди туристи, все едно е бомбардиран и от руската, и от украинската армия едновременно. Осеян е с дупки, някои от тях са дълбоки по над 20 см. До кога ще търпим, често стават инциденти, трябва ли някой от тях да завърши с фатален край, че да се сети държавата? Пътят е опасен.” Това заявиха протестиращи, които през уикенда блокираха за пореден път трасето край село Бели Искър. В недоволството се включиха около стотина жители на Самоковско. Заради протеста за около половин час беше спряно движението на превозни средства при разклона при село Бели Искър, а гражданите бяха подкрепени и от кметовете на местните села.
Както сме писали, след като през пролетта автомобил се обърна на пътя заради опасна маневра в опит да избегне поредната дупка, хората излязоха на протест. Тогава от АПИ заявиха, че до дни започва ремонт. И до днес обаче нищо не е направено. На наше запитван от пътната агенция отговориха, че се правят стъпки за догодина трасето да се включи в проектите за проектиране. За момента нямало изготвен актуален проект, което прави невъзможно извършването на цялостен ремонт. Междувременно щяло да се извършва текущо поддържане, за което има сключен договор със строителна фирма, който обаче изтичал на 18 август. Това обаче хич не успокоява местните.
„Катастрофите са ежедневие, счупените джанти и спукани гуми са нещо нормално. За съжаление някой път някой инцидент може да бъде с фатален край.“ каза един от протестиращите.
Пътят, свързващ града с най-красивата част на Рила е натоварен във всички сезони, тъй като курортът Мальовица е обичано място, както от любителите на снежните спортове през зимата, така и от запалените планинари целогодишно поради огромното разнообразие от туристически маршрути, както за начинаещи, така и за по-опитни планинари. В последните 2 години курортът претърпя изключително сериозна трансформация и туристите се увеличиха няколкократно. Лошият път създава изключително много проблеми с придвижването към курорта, особено през зимата. Хиляди коли минават всеки ден по тези пътища, както на местни хора, така и на туристи.
„Пътят не е просто лош, той е опасен. Има толкова много инциденти! Плащаме данъци ,винетки, а сме принудени да рискуваме нашия и на децата ни живот по това безобразно шосе. По този ли път туристите трябва да пътуват до Мальовица? Как ще развиваме туризма в района с подобна инфраструктура? Това шосенце не е ремонтирано сигурно от 80-те години.“ пита един от протестиращите.
„Ако държавата не вземе мерки, протестът ни ще стане все по-гневен и масов“, предупредиха организаториторите на протестните действия, които се самоорганизирали във фейсбук. Протестиращите се надяват поне една българска институция да ги чуе и участъкът от 20км до курорта да бъде по-скоро оправен, за да се спасят човешки животи и за да се подобрят условията не само за местното население, а и за туристите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here