Зам.- кметът на Дупница: Отдъхнахме си, индексираме договори, спасяваме проектите за депото и Младежкия дом

Олга Китанова

„Можем да отдъхнем, няма опасност за проектите, които изпълняваме в Дупница, като преустройството на Младежки дом в Градски исторически музей, за компостиращата инсталация, за рекултивацията на депото.“ Това коментира зам.- кметът по финансите на Дупница Олга Китанова, след като дойде добрата новина, че в последния си работен ден 47-ото Народно събрание разреши индексация на договорите за строителство. Както е известно, от месеци строители бомбардират общината с искане за завишаване на парите по сключени договори за строителство заради инфлацията, която се вихри. Преди около месец на пресконференция Китанова съобщи, че чакат решение за ключовите за общината проекти, защото строителрите не може да се справят с наличния финансов ресурс.

В края на април 2021 г. кметът Методи Чимев направи първа копка.

Народното събрание обаче одобри промени, коит предвиждат да се извършва индексация на договорите по обществени поръчки според инфлацията. В мотивите към законопроекта се казва, че с гласуваните промени ще бъде създаден правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изпълнени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги (в т.ч. договори за инженеринг) при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция, доставки и услуги, с оглед обезпечаване на правната сигурност и гражданския оборот.
„Това бе много важно решение, както за община Дупница, така и за всички останали общини. Заради скока в цените от миналата година не малка част от проектите за реализация, особено тези със сключени договори, бяха пред сериозна угроза да не могат да се реализират, а новите да не могат да стартират. С настоящето решение можем да отдъхнем, що се отнася до реализацията на проектите, които изпълняваме в Дупница. Особено за преустройството на Младежки дом в Градски исторически музей, за компостиращата инсталация, за рекултивацията на депото….и да не ги изброявам всички проекти“, допълни Китанова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here