На участието им се насладиха и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС- Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът Евгения Георгиева и кметове на кметства от общината

Българският фолклор е онова уникално нещо в нашата култура, което до голяма степен е съхранило народа ни в трудните и тежки векове на изпитания. Българският фолклор е онова нещо, което ни отличава от всички други народи и точно това бе показано от участниците в XVI-то издание на събора за народно творчество „Пирин пее“.

Сред над 1 500-те участника безспорно се откроиха самодейците от Община Симитли, които впечатлиха публиката със своята пъстрота и уникалността в представянето на сцена. Общият брой на нашите участници бе 80 в 25 фолклорни формации от град Симитли и малките населени места.

На сцената се качиха много деца от Община Симитли, както и по – възрастни пазители на българския фолклор и традиции, взели участие в първото издание на събора, състояло се през 1962 година.

Публиката остана очарована от това, което показаха нашите самодейци. На участието им се насладиха и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът Евгения Георгиева и кметове на кметства от Община Симитли.

Програмата продължава и днес отново в 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. Традиционно в рамките на събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

От 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента на Република България, ще започне в 12:30 часа на главната сцена.

Организатори на събитието са Областна администрация Благоевград, общините от областта, с домакинството на Община Разлог.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here