8 хил. рибки, балканска пъстърва, бяха пуснати днес в коритата на реките Бели Искър, Черни Искър, Бистрица, Урдина река и Искър.
В зарибяваснето взеха участие зам.- кметът Дончо Зашев, представители на Ловно-рибарско дружество- Самоков, `членовете на риболовен клуб „Зарибени”, представители на туристическо дружество „Рилски турист” и граждани. Част от зарибителния материал бе пуснат при пешеходния мост над двора на Спортното училище.
Останалата част бе разпределена за другите вирове на река Искър и за реките в Мала черква, Бели Искър и Говедарци. Създадена бе организация по транспортиране на рибките към другите реки на територията на община Самоков.
Участниците в зарибяването пуснаха рибки и в Синия вир и в бързеите в горната част на течението на Искъра, в притоците Бели и Черни Искър и др. Зарибителният материал бе закупен от пъстървото стопанство „Тошков чарк“ със средства на Община Самоков.
Инициативата вече е традиционна и се прави за девета година. Тя се реализира със съдействието на Борислав Георгиев от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Рибките са с големина около 10 см. и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни. От ИАРА напомнят, че в момента риболова е забранен и действа принципа „хвани и пусни”. На нарушителите ще бъдат наложени санкции. Много е важно рибарите да спазват разпоредбите и по-малките рибки, които уловят да бъдат пускани, за да се запазва и увеличава популацията.Вижте видеоканала ни:


1 коментар

  1. Пешко Медичи ще пусне пак цианидите от галваничния и ще прати и пъстървичките при мрените, пискалите и главушите, от които през ноември остана само спомен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here