119-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в село Попови ливади

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве
119-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязана днес на традиционния събор организиран от община Гоце Делчев в село Попови ливади.
Официалната програма започна пред паметника на Гоце Делчев на село Попови ливади. На нея присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, почетният консул на Индонезия в България Борислав Петров, депутатът в Европейския парламент Ангел Джамбазки, областният управител на Благоевградска област Валери Сарандев, народните представители от Благоевградска област проф. Георги Михайлов, Екатерина Димитрушева, Елхан Кълков и Костадин Стойков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, командирът на поделение 26400 Благоевград полк. Митко Балтов, кметовете на общините Гоце Делчев, Банско, Петрич, Сандански и Гърмен.
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве.
В своето слово кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов припомни голямото значение на Илинденско-Преображенското въстание, неговите завети и поуки.
„Днес, 119 години по-късно, героизмът и поуките от Илинденско – Преображенското въстание трябва да се помнят от всички нас. И ако в днешния ден за новите поколения Илинденската епопея е едно далечно време на романтика и необясним ентусиазъм, нека разгърнат стиховете или дневниците на Пейо Яворов. Нека сами се убедят, че за всеки българин творбите на Димитър Талев ще бъдат не само звън на „Преспанските камбани“, „Илинден“ или „Гласовете ви чувам“, а вечни символи на делото на родолюбивите и смели илинденци.“, каза Москов.
Официалните лица положиха венци и цветя на паметника на Гоце Делчев, след което се включиха в традиционния събор на празничната сцена.
В програмата участваха местни оркестри и солисти от Гоце Делчев, а специално участие в програмата взеха Иван и Ивана Дякови, както и Михаела Филева.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here