Отчитат по снимки 70% от водомерите в Дупница, шефката на ВиК: Изплуваме с кредит, проекти или скок в цената до 1,30 лв. за куб.

Управителят на ВиК Красимира Иванова- със синьото сако.

На 70% е въведена новата система за отчитане на водомерите в Дупница по снимки, информира управителят на водното дружество Красимира Иванова. Както съобщихме, Иванова иска да сложи край на тефтерите, като показателите се отчитат със снимка, която телефонът на инкасатора праща директно в централата. Вече се отчита и скок в събираемостта на таксите, информира за „4Власт” управителят Красимира Иванова.
„Повишава се събираемостта, но все още не е достатъчно. Към 12 юли задълженията ни са в размер на 1 700 000 лв. Дойдоха вече новите фактури от „Напоителни системи”, „Кюстендилска вода”, „Басейнова дирекция”. 30 000 лв. плащаме на месец само за ток, като тук са и старите задължения, които чистим. Призовавам хората да си плащат сметките, но единственото ни спасение е или кредит, проекти, или повишаване в цената на водата. С цена от 69 ст. за доставка, без включено пречистване и канал, е невъзможно да се справим. Трябва да стане поне 1,30 лв., за да се стабилизира дружеството.”, коментира Иванова.Както е известно, цената на водата е замразена, тъй като ВиК Дупница не може да внесе свой бизнес план в КЕВР с нови стойности, защото се води част от водната асоциация в Кюстендил. Вече от една година общината се опитва да се освободи от асоциацията, но за момента неуспешно. А мрежата в общината е стара и проблемите са един куп.

Преди около две седмица стана голяма авария на ул. „Христо Ботев“. Екипите работиха по тъмни доби, за да я отстранят. До дни на място тръгва подмяната на около 120 м тръби.

Иванова е описала всички в доклад, който е предоставила в общината. Става ясно, че в предаварийно състояние е пречиствателната станция за отпадни води на река Джерман. „Помпите се нуждаят от смяна, в окаяно състояние е и биобасейнът. По груби сметки за ремонта ще са нужни около 600 000 лв. Ако тя пречиствателната аварира, просто ще ни затворят, защото ще се замърси река Джерман, а от там и Струма. Нужна ни е нова техника. Ето, вомата за пореден път е на ремонт, връщаме заявки на хоата за камиона. Нужен ни е нов мини багер, нова вома, още един голям камион. Имаме 3 багера, един малък камион и друг малък, но неговото ремарке не се вдига. Сградата на ВиК се нуждае от ремонт, защото има теч точно над архива.”, изреди Иванова.

В момента водното дружество се опитва със собствени сили и средства да подменя водопроводи и отклонения. Върви и подмяната на водомерите. „Напредваме и със смяната на общите водомерите. Показателно е, че сега имаме само 4 акта от ДАМТН, за миналата годна са 15, а за 2019 г. цели 28. Работим по смяната на уредите, но не може да насмогнем, актовете са за селата, просто не можахме да стигнем, не ни достигат хора.”
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here