Петър Паунов

 

Да бъдеш неинформиран след повече от половин година, управление едно ведомство, изглежда нелепо, но да излъжеш е нещо по-неприятно и още по-тежко!

Две думи като акценти: държавата не носи отговор за управлението на отпадъците.

През 1999г. е приета и стартирана национална стратегия за изграждане на регионални депа за управление на отпадъците. Те са изградени по ИСПА, с европейско и национално финансиране и нито една стотинка на община. През същата година община Кюстендил е изпратена в регионално депо Кочериново, заради липсата на каквато и да било адекватност и действия от страна на държавата.

През 2009 г. този формат е прекратен и разделен на две- регионално депо в Благоевград и регионално депо в Дупница.

През 2011г. – ви показвам заглавие от бнр (българско национално радио) от 27.05.11г. „бъдещия завод за третиране на битови отпадъци в Дупница ще преработва боклука и на Бобов дол, Сапарева баня, Кюстендил и Трекляно.“ Всеки може да влезе и да прочете новината. Община Дупница казва: „Ще изградим завод за отпадъци и там ще приемаме целия боклук от региона“. Това е решението на общината. Ние сме част от това регионално сдружение. Сменя се управлението и се казва, че ще се изгражда депо в Джерман.

Община Кюстендил през цялото време казва: „Готови сме, моля да ни разрешите да изградим претоварна станция, за да си реализираме плана за управление на отпадъците“.

 

„Ако официално не се извините за лъжите, които изрекохте, на община Кюстендил и на кюстендилци, до 00:00ч. в понеделник, 1 август започвам всеки ден да изнасям не в спонсориран формат, а напълно безплатно, детайли от работата ни с министерството, което ви е поверено.“, каза Паунов

Кметът на на община Кюстендил с ултиматум към министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандев. Това заяви на днешната си пресконференция пред медиите Петър Паунов.

„Ако официално не се извините за лъжите, които изрекохте, на община Кюстендил и на кюстендилци, до 00:00ч. в понеделник – 01.08.22г. започвам всеки ден да изнасям не в спонсориран формат, а напълно безплатно, детайли от работата ни с министерството, което ви е поверено.“, каза Паунов.

Градоначалникът представи документи – доказващи кореспонденцията на община Кюстендил с множество общини в България, за транспорта на боклука, където нагледно се вижда отговора им – отказват, категорично да го приемат

“ Уважаеми г-н Сандов, мълчах за да пазя честта Ви. Министерството трябва да има чест! Да бъдеш неинформиран след повече от 6 месеца, управлявайки едно ведомство е нелепо, а да излъжеш е срамно“, заяви Петър Паунов и допълни- Който вчера е следил сесията на ОбС- Кюстендил, вероятно си спомня, че похвалих пред съветниците министъра на околната среда и водите, че е взел обективно отношение, замълчавайки си по темата със състоянието на площадката в село Радловци и изграждане на регионално депо за отпадъци. Същата вечер обаче, още снощи, с голямо съжаление г-н Сандов опроверга моите добри думи за него и в спонсориран формат е изрекъл твърдения, които не отговарят на истината.

Уважаеми г-н Сандов, бих се радвал да се обърна към вас с „господин министър“, но един министър и български държавник трябва да има чест. Мълчах през цялото време само, за да запазя честта ви. Днес ще кажа само няколко щрихи в очакване на извинение до понеделник в 00:00ч., за думите, които произнесохте и нападките срещу община Кюстендил и кюстендилската общественост. След това, не в спонсориран формат, а напълно безплатно ще изнасям всеки ден, всички детайли от работата ни с министерството, което за ваше и наше съжаление, ви е поверено от известно време. Да бъдеш неинформиран след повече от половин година, управление едно ведомство, изглежда нелепо, но да излъжеш е нещо по-неприятно и още по-тежко!

Две думи като акценти: държавата не носи отговор за управлението на отпадъците.

През 1999г. е приета и стартирана национална стратегия за изграждане на регионални депа за управление на отпадъците. Те са изградени по ИСПА, с европейско и национално финансиране и нито една стотинка на община. През същата година община Кюстендил е изпратена в регионално депо Кочериново, заради липсата на каквато и да било адекватност и действия от страна на държавата.

През 2009 г. този формат е прекратен и разделен на две- регионално депо в Благоевград и регионално депо в Дупница.

През 2011г. – ви показвам заглавие от бнр (българско национално радио) от 27.05.11г. „бъдещия завод за третиране на битови отпадъци в Дупница ще преработва боклука и на Бобов дол, Сапарева баня, Кюстендил и Трекляно.“ Всеки може да влезе и да прочете новината. Община Дупница казва: „Ще изградим завод за отпадъци и там ще приемаме целия боклук от региона“. Това е решението на общината. Ние сме част от това регионално сдружение. Сменя се управлението и се казва, че ще се изгражда депо в Джерман.

Община Кюстендил през цялото време казва: „Готови сме, моля да ни разрешите да изградим претоварна станция, за да си реализираме плана за управление на отпадъците“.

РИОСВ казва: Не, не е целесъобразно да ви отделяме. Не ни разрешават и едва през 2018г. ни одобряват, с държавно и европейско финансиране. С държавно финансиране и европейски средства ние не дължим една стотинка за това. Държавата трябва да изгради тези депа, преди да закрие регионалните сметища. Направена е образцова рекултивация, водят ЕК на място да гледат всеки път, за да гледат как е рекултивирано нашето сметище за пример, но не ни е разрешено никъде да депонираме.

2017-2018г. държавата каза: „Трябва да ги закрием, защото Европа иска сметища. Рекултивация образцова. Водят Европейската комисия всеки път на място да гледа как е рекултивирано нашето сметище, но не ни е разрешено никъде да депонираме.“, информира Паунов.

Градоначалникът показа решение на МС да депонира община Кюстендил в Перник. Там се карат коли и показа пътни листове от 2018 г. След което е отхвърлено искането на община Кюстендил да депонира 10 000 тона отпадък годишно поне до изграждане на нова клетка, е отговора от община Перник.

„А г-н министъра казва, че не сме карали в Перник и трябва да караме там, г-н министъра казва, че трябва да караме в Костинброд, който е на 110 км от Кюстендил. Готови сме да караме, само че по 2, 50 лв за километър сметнете всеки камион, който трябва да отиде до Костинброд кой ще плаща таксите за всичко това. Никой не казва държавата да извади лев в момента”, поясни Паунов и показа решение на Общински съвет Костинброд от 2017 г., който отказват да вземат боклука на община Кюстендил. Според изчисления на общината, ако събираният отпадък се транспортира в Костинброд, това ще струва не по-малко от 5 000 000 лв. на година за транспорт и такси за депониране, което ще повиши минимум 5 пъти таксата за битови отпадъци в общината.

По думите на кмета Паунов такива решения по запитване на община Кюстендил имат още следните общини- Враца, Самоков, Ловеч, Пазарджик и Сандански.

„Комична ситуация още- МС казва ще карате в Луковит, а отговора на Луковит-къде сте тръгнали? Община Луковит не маже да приеме отпадъка. Неверните твърдения няма да ви направят по- доблестен в очите на тези, които ви издигат, или тези които ви притискат. Когато в спонсорирания формат се говори кой има очи, аз съм всеки ден на улицата, сред хората. Очаквайки извиненията ви г- н Сандов ще се позволя да опорвергая още една лъжа, която изнесохте, че сте настоявали да караме в Костинброд, а това не е така. Дискретно държах момента, за да намерим решение съгласно вашата заявка за депото в Благоевград. Казахте: Ще уредя да откарате отпадъка в Благоевград, а след това в Перник. За Перник не е имало комуникация. Благоевград, когато се чухме с колегите казаха следното- Да, направено е запитване от МОСВ, ако отговаря на изискванията това искане и регионалното сдружение вземе решение да приеме вашия отпадък. Само че МОСВ, заявява че депото не функционира, има само сепарираща инсталация и МОСВ казват, че там не може да се депонира отпадък. Мълчах през цялото време, за да дам възможност на министъра да реши въпроса с пълното наше съдействие. Това е истината. Защо се търсят спонсорирани формати, защо се стига до това хора на най- високо ниво да говорят неистини тепърва ще изясняваме“, каза в заключение кметът Петър Паунов.

Вижте цялото изявление на кметът Паунов тук:

https://fb.watch/ezyMhur9lr/
Вижте видеоканала ни:


2 КОМЕНТАРИ

 1. Нагъл.
  По-нагъл.
  Най-нагъл Кмет-Феодал #ПешоЛъжецоОтКършалево.
  Ще има нов протест скоро, значи, че на хората им писна от поредните лъжи на тоя Феодал. Има една любопитна подробност за #ПешоЛъжецоОтКършалево: когато има протести на свободомислещи граждани, Кмета-Феодал, перманентен закононарушител обикновено се крие от протестиращите.

 2. Какво е жалкото в поведението на „кюстендилските мисирки“ по казуса „незаконно сметище в с. Радловци“, трите /!/ епизода по казуса на „Господарите на ефира“ и поведението на Кмета-Феодал #ПешоЛъжецоОтКършалево:
  Нито един от трите епизода на това предаване не беше отразено по сайтовте на „кюстендилските мисирки“ /апропо, нито една мисирка от Кн не е завършила образователен профил „журналистика“/. Но когато #ПешоЛъжецоОтКършалево се почуствал засегнат от министърът в оставка Сандов, и с цялата си феодална наглост искал „лично извинение“ от г-н Сандов опищехте орталъка на сайтовете си.
  Жалък медиен слугинаж сте си и това е. Припомнян един цитат на американският писател Греам Грийн „Медия е просто дума, измислена като заместител на лошата журналистика.” Този цитат си е 100 % за Вас.
  #КлетиКюстендилскиМисиркиИПодлогиНаФеодал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here