„Отиваме на нови избори. Това, което г-жа Нинова предложи, е неосъществимо в рамките на този парламент, тъй като виждаме диаметрално противоположности между политическите партии, които в момента са представени в настоящия парламент“. Така бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов коментира политическата обстановка в студиото на „Денят ON AIR“.

Той е син на общинския съветник от гражданската квота на БСП генерал Атанас Самандов и заместник председател на партия Български възход на Стефан Янев. Георги Самандов се спряга за водач на листата на Български възход за Благоевградска област. Новината предивзика фурор в Гоце Делчев. „Дано да е Георги водач, страхотно момче, фамилията му е една от най- таченете у нас, ще работим за него. Баща му ген. Атанас Самандов  е роден в град Гоце Делчев през 1955 година, голям приятел на президента Румен Радев. Възпитаник е на ПМГ „Яне Сандански“, а след това на Военното училище във Велико Търново и Военната Академия „Георги Раковски“. Завършил е Генералщабната академия в Русия, беше командир на поделение 28390 в Гоце Делчев, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада; началник на щаба на Сухопътни войски, командващ на Командването на съвместните сили на Българската армия, секретар по отбрана и сигурност на президента на република България. Носител е на два медала – за отличие и за заслуги в Българската армия, награден със знак за вярна служба под знамената 1-ва и 2-ра степен, носител на орден „За военна заслуга“ – първа степен. Синът му няма грешка, всяка събота и неделя си е тук, при родителите.“ – бяха коментарите пред наш екип днес в Гоце Делчев.

Георги Самандов обърна внимание и на енергетиката, заложена в програмата на БСП.
„Политика в енергетиката не се прави за 6 месеца, при положение, че към нас се е засилило енергийно цунами“, заяви той. Самандов призова всички български граждани да гласуват при бъдещи избори, защото избирателна активност е прекалено ниска и виждаме представителността ѝ в този парламент.

„Всяка една от партиите работи деструктивно, всяка една чертае червени линии, които после стават много гъвкави, други ги изострят и в крайна сметка виждаме, че в рамките на 2 години ние отиваме за пореден път на избори“, каза още гостът.
Според него решението на енергийната криза е с много работа и много реформи в сектора, с отчитане на силните и слабите страни, които българската енергетика има и потенциала, който трябва да бъде развит.
„КЕВР е важна в ситуацията да определи цената, по която общественият доставчик ще продава газа. Не определим ли такава цена, означава, че общественият доставчик най-вероятно няма да може да фактурира на своите клиенти“, обясни Самандов.

По думите му не е важно колко е запълнено хранилището в Чирен, а кой го пълни, защото в случая не знаем „Булгаргаз“ какви количества и на каква цена е нагнетило в газохранилището.
„Да не стане в един момент да сме на 90%, а собственикът на газа да е компания, която да няма интерес да го реализира на българския пазар. Чирен е хранилище, което би следвало да балансира портфолиото, но за основните количества не можем да разчитаме на него. Трябва да бъдат конкретни доставчици“, твърди бившият зам.-министър на енергетиката.
Самандов смята, че трябва максимално бързо да преговаряме с възможно най-голям брой доставчици на газ от всички краища на света.

Неврокопчанинът Георги Самандов, сред основателите на партия „Български възход“ на Стефан Янев
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here