Възпоменателна церемония за жертвите на трагичния инцидент от 1955 година край Петрич

„Живи сме“ – възпоменателна церемония за 67 години от последния полет на 58 души от 12 националности – 51 пътници и 8 екипаж.
       
Самолетът на израелските авиолинии ЕЛ АЛ е свален в българско въздушно пространство и се разбива в района на м. Рупите на 27 юли 1955 година. Случаят получава огромен отзвук по света, защото е първи на свален пътнически самолет в авиационната история.
Възпоменателната церемония се състоя пред паметната плоча в подножието на Кожух. Инициативата отново е на Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България, Община Петрич и клуб „Ане Франк“ с ръководител Славянка Николова при ПГ „Пейо Яворов“. Учениците от клуб „Ане Франк“ раздадоха на присъстващите по една брошура, в която намира място посветено на жертвите стихотворение, както и издирени снимки на част от загиналите пътници и екипаж.

На възпоменателната церемония присъстваха зам.-кметът на община Петрич Борислав Коларов, съветникът на президента Румен Радев по въпросите на сигурността Илия Милушев, председателят на Дружество за приятелство между Израел и България арх. Ицхак Липовецки, главният равин в България, представител на ръководството на израелската авиокомпания ЕЛ АЛ, представители на държавни и на общински институции.
Изразена беше благодарност към кмета на община Димитър Бръчков и учениците на ПГ „Пейо Яворов“ за организацията на възпоменанието пред мястото за поклонение за поредна година. Панихида отслужи отец Ангел Кочев.
Присъстващите запазиха минута мълчание в памет на жертвите и положиха цветя.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here