Община Симитли за пореден път дава сериозна заявка за силно представяне в „Пирин пее“. В XVI-тия събор на народното творчество участие от град Симитли и селата ще вземат 80 самодейци в 25 фолклорни единици. Те ще се представят на 30 юли от 16.00 часа на сцена № 3.

Две са уникалните неща, свързани с участието на самодейците от Община Симитли в „Пирин пее“. Първото от тях е, че сред танцьорите и изпълнителите ще има самодейци, които са участвали в първото издание на събора, състояло се през 1962 година. Второто е, че за първи път на сцената ще видим голям брой деца, пазители на българския фолклор и традиции.

XVI-тия събор на народното творчество „Пирин пее“ се провежда под патронажа на президента на Р България Румен Радев. В него участие ще вземат над 1 500 самодейци от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости от цяла България. По повод 60-годишнината от първата среща на самодейците от Югозападния край, в рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция.

Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. В 19:30 часа ще се състои концерт-спектакъл „Земя на песни“, посветен на 60- годишнината на Събора на народното творчество „Пирин Пее“.

Програмата продължава на 31-ви юли (неделя) отново в 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. Традиционно в рамките на събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

В тази връзка в неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента на Република България, ще започне в 12:30 часа на главната сцена.

Организатори на събитието са Областна администрация Благоевград, общините от областта, с домакинството на Община Разлог.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here