Юристът М. Попов: Няма как с тези пари да се купуват камиони или да се правят плащания по договори за сметосъбиране, това е абсурд

Пълен хаос с парите от отчисленията за отпадъците от РИСОВ е завихрил кметът на община Кресна Николай Георгиев. На фона на неуредиците градоначалникът се опитва да се измъкне от скандала, като сочи с пръст „4Власт“ и главния редактор. Както писахме, дебатът открехна с пост в социалната мрежа съветникът Тодор Гюрев, който се възмути от пробитите кофи за боклук в Кресна. Затова той извади приетото в края на 2021 г. решение на ОбС, според което ще се купят нови съдове за 56 000 лв., натрупани от отчисления за отпадъците, плащани от общината. Според закона тези пари после се връщат, но само за дейности за подобряване на чистота и околната среда. Кметът обаче обвини Гюрев в некомпетентност, а „4Власт” в манипулация, като извади решение от тази година отново за отчисленията. Това обаче е просто опит да се замазват очите на хората. Оказва се, че и двете решения на ОбС са в сила, защото касаят парите за две различни години. Факт е обаче, че и двете са пълен миш маш. Юристът от Дупница Милен Попов, който се грижи всичко с докладните и решенията на ОбС Дупница да е наред, е категоричен, че със средствата от отчисления е невъзможно да се купуват камиони или пък да се покриват разходи за сметосъбиране и сметоизвозване. Георгиев може да иска и самолет да си купи, друг е въпросът дали това може да стане. „Гласуваното от ОбС Кресна е пълен абсурд, още повече, че то е прието и в условията на предварително изпълнение, за което няма основание. Твърдението на кмета Николай Георгиев, че е валидно само решението от 2022 г. не е истина. И гласуваното през 2021, и гласуваното тази година е в сила. Нещо повече, едното решение допълва другото. Единствената разлика е, че в първото е записано, че ще се разходват 56 122 лв. за закупуване на съдове за отпадъци с отчисленията за 2021 г. Другото касае покупката на съдове за 20 000 лв., камионче за още толкова и абсурдът 66 000 лв. да се броят на Иван Трендафилов от Кресна за сметосъбиране по сключен договор за услугата. Наредба №7 от 2013 г. регламентира за какво може да се харчат отчисленията. Регламентът няма как да допусне покупката на камион, камо ли да се плати за сметосъбирането. Това означава, че кметът Георгиев и екипът му не са чели наредбата. Тя регламентира, че отчисленията може да се използват за дейности по изграждане на нови съоръжения за третиране на битови отпадъци, за съоръжения за строителни отпадъци, за поддържане на депа, може да се купят кофи, но за разделно събиране н отпадъци. Учудващо е, че и областният управител не е върнал решенията. Обясненията, че РИОСВ не разрешава да се ползват пари за 2021 г. пък иде да каже, че от общината изобщо не са внасяни тези пари.“ – коментира Милен Попов и препоръча на юристите на Кресна да прочетът поне част от Наредба №7, а именно:

„Вижте и как виевато кметът на Кресна се представя за благочестив и се опитва да внуши, че общински съветник и всички останали, които му казва истината в очите, са будали и подлеци.“ С лъжа Николай Георгиев се опитва да излезе от „Кофите за боклук“! Цитираме 1 към 1 него и Гюров:

ВАЖНО ЛИ Е ДА СИ ЧЕСТЕН С ХОРАТА?
Уважаеми съграждани,
В публикация от 21 юли 2022 г. на „4-та власт“, озаглавена: „Тодор Гюрев: 56 122 лв. определи ОбС за контейнери в Кресна! Ст. Станоев към кмета: Дайте поне чували!“, връзка към която пуликуваме по-долу, общинският съветник, г-н Тодор Гюрев, съзнателно дезинформира своите съграждани, като тенденциозно затаява истината и злоупотребява с липсата на достатъчно информация у неговите съграждани.
Ето и фактите по темата:
Публикуваното в статията на „4-та власт“ решение по Протокол № 25 от 13.01.2022 г. на общинския съвет Е НЕАКТУАЛНО И СТАРО. Актуалното решение се съдържа в Протокол № 27 от 06.04.2022 г. и го публикуваме отново, въпреки, че може да бъде намерен на страницата на общинския съвет на община Кресна.
От актуалното решение, ЗА КОЕТО Е ГЛАСУВАЛ и г-н Гюрев е видно, че посочената в точка 1 на параграф I сума за закупуване на „съдове за битови отпадъци контейнери тип „Бобър“ и кофи тип „Мева““ е 20 хиляди лева, а не 56 122 лв.!
Г-н Гюрев ОТЛИЧНО ЗНАЕ, ЧЕ ТАЗИ СУМА НЕ Е НАЛИЧНА В БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА КРЕСНА КЪМ ДАТАТА НА ВЗЕМАНЕ НА ТОВА РЕШЕНИЕ и трябва да бъде натрупана от вноските за такса смет на гражданите и съществуващите отчисления по Закона за управление на отпадъците. Иначе казано, необходимо е първо от такаса смет и отчисления да се натрупат необходимите средства в общинския бюджет и ЕДВА ТОГАВА да се пристъпи към неговото изпълнение. Точно това е направила община Кресна през юли, закупувайки 173 кофи и 40 контейнера на стойност 20 000 лв., които следва да бъдат доставени в началото на август 2022 г.
Важно е да заострим вниманието на гражданите на община Кресна върху следните НЕЛИЦЕПРИЯТНИ факти:
1. Защо уважаван наш съгражданин, като г-н Тодор Гюрев, които е общински съветник и лидер на групата на ПП „ГЕРБ“ в общинския съвет си позволява откровено да дезинформира гражданите на община Кресна и каква е изгодата му от това?
2. Ако г-н Тодор Гюрев не познава последствията от вземане на решения в общинския съвет и не разбира смисъла на приетото АКТУАЛНО решение, като гласува за него без да разбира съдържанието му, може ли неговите избиратели да му се доверяват безкритично?
3. Молим гражданите на община Кресна да бъдат особено бдителни и критични към материали за община Кресна в местни медии и особено в „4-та власт“ на г-жа Лидия Павлова и при желание или необходимост да търсят обективна информация в общината.
Кмет на община Кресна
Николай Георгиев
А ето тезата и на общинския съветник Тодор Гюрев: 
Уважаеми г-н Георгиев , моля да обърнете внимание , че в каченото от мен решение на Общински съвет гр. Кресна , ясно е упоменато , че въпросната сума за разходване е от месечни обезпечения и отчисления за периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2021 г. , тоест за изминалата календарна година ! Докато каченото от Вас решение е за разходване на сумата от месечни обезпечения и отчисления за периода 01.01.2022 до 31.12.2022 г. , тоест за тази календарна година !
Наясно съм , че финансовото състояние на общината не е цветущо и по никакъв начин не трябва да приемате моите действия като някакъв вид заяждане и оплюване , а по-скоро като градивна критика ! Както вие , така и аз съм избран ,за да може с действията си да защитаваме интересите ,както на самата Община като институция , така и на самите граждани ! Благодаря !Вижте видеоканала ни:


1 коментар

  1. Най-накрая и тоя лъжец и крадец да го почне някой,в Кресна трябва да влезе прокуратурата,ГДБОП,ДАНС или не знам коя институция,но Кмета пак ще звънне на Корнелка и ще излезне чист! Да каже за магазина “Интернационал” как назначиха Георги на работа и той работи там за кмета! ???

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here