Работодателите: Бездействие на кабинета вдига инфлацията

0
1

Бездействие на правителството на Кирил Петков ще доведе до покачване на инфлацията и фалити на фирми, алармират от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

 

Причината за това е, че правителството не е направило необходимото, за да бъде изпълнено решението на парламента за изплащане на компенсации на фирмите заради скъпия ток.

С актуализацията на бюджета Народното събрание реши от 1 юли на фирмите да бъдат изплащани компенсации в размер на 100% за цената на електроенергията над прага от 250 лв./МВтч. С тази стъпка, обаче, не се изчерпаха отговорностите на държавните институции към икономиката и обществото, посочват от АОБР.

За да бъде приложен Законът за държавния бюджет, Министерският съвет трябва да приеме решение за определяне на допълнителните вноски във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия за периода юли-декември 2022 г. Такова решение няма, а отговорният вицепремиер е в отпуск, заявяват от АОБР.

Липсата на такова решение възпрепятства сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на ток, което означава, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.

Само след два работни дни, на 1 август ще започне фактурирането към фирмите и в тези фактури няма да има нито стотинка компенсация, а цената ще е в пъти над икономически поносимата. Така всички български предприятия и всички обществени институции (болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.) ще трябва да плащат политическото безхаберие на забравили своя дълг управленци, заявяват от АОБР.

Всеки разумен и средноинтелигентен човек ще разбере какво всъщност следва от това – следват ликвидни проблеми, невъзможност за плащане на непосилните енергийни сметки, фалити на предприятия и закриване на обществени институции, хиляди безработни, висока инфлация, обедняване, икономически крах, гласи позицията на АОБР.

„Като коректни данъкоплатци сме работодатели на всички участници в управлението на страната. Именно като техни работодатели настояваме да си вършат работата отговорно и в срок. Уви, не виждаме подобно старание от тяхна страна. Виждаме множество дефицити на умения и огромен „производствен брак“, влияещ разрушително на икономиката ни. Няма разумен работодател, който би търпял дълго това! И нашето търпение се изчерпа!“, заявяват от АОБР.

Ако няма спешно решение на Министерски съвет за прилагане на гласуваните от парламента компенсации за бизнеса икономическата ситуация в страната ще бъде взривена, а последиците ще бъдат за всички, заявяват работодателите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here