Корнелия Нинова

Разпространението на райски газ взима застрашителни размери, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на специална пресконференция.„Трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така. Имаме два проблема – чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, подчерта Нинова.

 

Днес наредих следните мерки.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове, както и онлайн за продажбата на райски газ, заяви тя.Там където КЗП установи, че това се случва, ще издава временна забрана за продажба. Ако тази мярка не се спазва, ще бъде наложена глоба от 25 хил. лв., изтъкна Нинова.

„Законодателно в редица държави е уредено чрез забрани, ограничения. Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих ПГ на БСП – още днес, до часове, внася две думи поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца”, каза тя.

 

Законодателните промени ще бъдат в Закона за закрила на детето. Целта е да се забрани продажбата на райски газ така, както е забранена продажбата на цигари и алкохол за деца под 18 годишна възраст.

Още на 15 май е имало заседание на Националния съвет по наркотични вещества, където след като участниците са установили опасността от това вещество, са решили, че тепърва трябва да правят анализ за необходимостта от предприемане на нормативни изменения на законодателната рамка. Не се знае колко време ще върви този анализ, отбеляза министърът на икономиката и коментира, че затова говори за чиновническо безхаберие.

Родители, наблюдавайте децата си, призова вицепремиерът.

От месец не съм свиквала комисията за продажба на оръжие, отговори на журналистически въпрос Корнелия Нинова. До края на мандата вероятно тя няма да се свика, продължи Нинова.

„Лъжат ви!“, обърна се към медиите вицепремиерът. Тя посочи, че нарочно не е свиквала спецкомисията, за да няма спекулации, че България изнася оръжие за Украйна.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here