Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград успя да развълнува днес обитателите на Дома за стари хора „Света Петка“ в квартал „Струмско с интересна мултимедийна презентация на тема „Людмила Живкова – позната и непозната“. Поводът бе 80-годишнината от рождението й, а любопитни факти за живота и делото на жената, която дълги години ръководи процесите в културната политика на страната ни, разказа Емилия Малешевска.
Пенсионерите в социалното заведение научиха не само за приноса на Людмила Живкова за развитието и популяризирането на родната култура, но и за нейните човешки възходи и спадове, за бурната й и понякога твърде трудна политическа кариера.
Тя е тази, която подема редица значими и важни за България инициативи – честването на 1300 г. от създаването на страната ни, Международната детска асамблея „Знаме на мира“, построяването на Националния дворец на културата.
Затова не са малко тези, които с право я наричат Бялата птица на българската култура. Тя помага за създаването на съвременни образователни центрове и работи упорито за възпитаването на любов към културата и изкуството още в най-ранна детска възраст.
„Това е личност, която плаща цената на славата. Никой обаче не може да оспори нейната огромна заслуга за поставянето на България на световната културна сцена“, подчерта директорът на РБ „Димитър Талев“ – Дора Ангелова.
Част от обитателите на социалното заведение също споделиха свои мнения и спомени от прочетеното, чутото и видяното, свързано с личността на Людмила Живкова. Накрая те получиха подарък от библиотеката – интересни списания за литература, култура и изкуство.Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here