Разбраха се! Нинова ще държи мандата до 15 август, за да се избере шеф на КЕВР, НС без ваканция

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова ще държи мандата до 12 август, ще отменят ваканцията на депутатите, за да може пред това време да се избере шеф на КЕВР

 

Това стана ясно от брифинга на лидера на БСП след спешната среща с лидерите на четирите формации.

 

На срещата са присъствали:  Андрей Гюров и Мирослав Иванов от ПП,  Тошко Йорданов и Ива Митева от ИТН, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ и от БСП – Корнелия Нинова и Георги Свиленски, научи Епицентър. бг.

 

„Благодаря на ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за съставяне на кабинет. Проявиха и разум, и разбиране за сложната ситуация, в която се намираме след решението на Конституционния съд. Има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на нов председател на КЕВР.  Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с Правилника за работа на Народното събрание как трябва да изглежда това. Тази процедура може да приключи в оптималния вариант на 12 август. Обсъдихме и вероятността, възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР, за да не оставим държавата в хаос, да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите. Той трябва да въведе две тарифи – една за по-ниско потребление и по-бедни хора и една за високото потребление и за онези, които топлят басейните и палатите си. Трябва да определим какво е енергийна бедност, подчерта още Нинова.

Стана ясно, че кандидатура за шеф на КЕВР не е обсъждана все още. По думите ѝ преговорите през това време продължават така, както са обявени.

„Днес всички заявиха, че ще дадат окончателният вариант на програмата. Събота и неделя обобщаваме, в понеделник ще имаме програма. След това продължаваме, както сме ви казали – разговори за структура и персонален състав на Министерски съвет“, добави тя.На въпрос дали това означава, че БСП ще задържи мандата до 15 август, Нинова отговори: „Това означава, май“.

 

„Ние като мандатоносител сме изправени пред сериозен избор. От една страна не можем да бъдем причина за хвърляне на държавата в хаос, трябва да проявим държавничество и отговорност да изберем КЕВР.

От друга страна не е морално да държим този мандат безкрайно, ако няма да има правителство. Трябва да сме честни с хората да кажем: направихме всичко възможно, не се получава, връщаме мандата – отиваме на избори. Или направихме всичко възможно, имаме правителство – продължаваме по план работата“, заяви тя.Тя отговори на въпрос дали има 121 гласа за програмата. „На предварителните разговори получихме принципно съгласие“, каза лидерът на БСП.

Около програмата имаме мнозинство. В много голяма степен съм убедена, че КПКОНПИ и изборът на Рашков ще минат. Но от вчера имаме нов открит въпрос, който, на фона на всичко друго, изглежда най-важният. Защото цените на енергията, ниските доходи, задаващите се трудни месеци, неяснотата около доставките на газ ни поставят в коренно различна среда. Или бързо да се вземат всички в ръце и да правим правителство. Искам депутатите днес да ни дадат яснота, като мандатоносител какво искат от нас, за да гарантираме стабилност и сигурност на държавата и да се хващаме да свършим тази работа, настоя лидерът на БСП преди срещата.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here