Собствеците на кафенето Славчо Павлов и Йонко Гергов.

Председателят на читалище „Зора“ Йонко Гергов се раздели внезапно с главния счетоводител на читалище „Зора“ Елена Васева. Това стана след сигнал на наши читатели, който 4ВЛАСТ препрати в Министерство на културата. „Изискана е цялата счетоводна документация. Нещо се сдърпаха, Йонко Гергов удари ключа и запраши на морето, на Черноморец той си купи хотел. Назначи нова счетоводителка, не не я представи.“ – съобщиха служители на читалището. Елена Васева беше дясна ръка, най довере човек на Гергов и на предшественичката му Силвия Балинова, Васева даже беше в гражданската квота в листата за общински съветници, водена от Гергов. Елена Васева е омъжена, с едно дете, магистър по икономика, главен счетоводител е на “Дупница – Табак” АД, както и счетоводител на свободна практика. Гергов беше потърсен за коментар, но отказа.

Най-голямото читалище в община Дупница „Зора 1958“ е с нов председател от 08.08.2017г., юристът и вечен зам.- председател на ОбС – Дупница Йонко Гергов. Той беше избран  с гласа на 78 от общо присъстващи 86 членове на читалището. Досегашният председател Силвия Балинова, която от 20 г. е на този пост, заедно с Елена Васева, се отказа сама. Мотивът й е, че преди няколко дни е навършила 55 години, баба е на едно внуче и чака още едно.

Тя, заедно с Йонко Гергов и Слави Павлов, и двамата бяха общински съветници, но Павлов изпадна от последния парламент, заедно с настоятелството водиха битки 5 години, за да може сградният фонд на читалището да си остане негова собственост, после прехвърлиха театъра на общината, а кафе „Плаза“ на читалището, по съдебно решение беше обратно. Кафето се стопанисва без търг и конкурс от Слави Павлов. Дискотеката е с наемател, веднага след сигнала до Министерство на Културата, тя беше пуста повеце от 10 години. На въпроса не сте ли в конфликт на интереси, ако станете председател на настоятелството, след като Гергов и общинският съветник от Реформаторския блок Славчо Павлов са наематели на огромното помещение в партерния етаж на читалището, превърнато в кафене, отговорът на Й. Гергов бе: „Не съм в конфликт на интереси, тъй като съпругата ми работи на трудов договор във фирмата на Славчо Павлов, ние с нея не сме сънаематели на помещението”.

На отчетно- изборното събрание присъстваха бившият директорката на Бюрото по труда Наташа Илиева, която беше избрана за член на ръководството на читалището, бившият шеф на полицията в Дупница Борислав Динев, бившата зам.- областна управителка от БСП юристката Мария Чочова, нотариуси, бизнесмени. Като членове на настоятелството бизнесменът от Дупница Кольо Илиев, Красимира Димитрова се отказаха от членство на ръководния орган на читалището. Красимира Димитрова живее и работи в Италия. На тяхно място бяха избрани бизнесменът Стефан Стоянов, Елена Васева, бившият журналистът Георги Илиев, сега на работа в частна фирма. В една от комисиите в читалището беше избран Емил Кастрев, който е управител на заведения в Дупница, но името му отдавна е известно сред обществеността в Дупница, след като беше избран за председател на младежкия консултативен съвет по времето на управлението на Дупница от Ат. Янев. Емил Кастрев прочел финансовия отчет на читалището от 2014-2017 г., колкото е траел последният мандат на С. Балинова. За този период приходите в читалището са 179 232 лв., изразходвани са 164 807 лв., така е до ден днешен, въпреки, че част от школите и културните мероприятия тотално западнаха.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here