Пепи Вучов пръв хвана пъстърва след урок от „Зарибени” Самоков, В. Минков: Риболовът е храна за душата, не за стомаха

Пепи Вучов закачи на въдицата си балканска пъстърва и я целуна за късмет след урок по риболов в Самоков. От сдружение „Зарибени” показаха край река Бистрица на ученици тънкостите на риболова. За около час и половина децата хванаха общо 30 пъстърви. „Риболовът е храна за душата, а не за стомаха, подари живот, след като си го хванал, това е едно велико дело.”, посъветва децата Влади Минков от управителния съвет. Председателят на клуба Светослав Савов разясни правилата в риболова. Славов, заедно с представителите на управителния съвет Борислав Баков, Владимир Минков, Киро Етрополски и Светослав Славов, разказаха, че са поддръжници на идеята „Хвани и Пусни”, че се борят за по-чисти води, за повишаване културата на риболова както в града, така и в страната. Най-весело стана, когато старите риболовци показаха на малките природолюбители как на практика се лови риба.

Децата се докоснаха до риболовните принадлежности – въдица, макара, корда, шнур, кукички и други такъми, с огромно любопитство. Тримата батковци ги учиха как да сглобяват въдици и да замятат в реката. Показаха им комплект за риболов на муха – нимфи, имитиращи голям брой насекоми – гамарус, рученик, зеленка, майска муха.
„Основната цел на риболовното сдружение е да запазим популацията на рибата в реката. През последните години стана масова практика хванатата риба да се прибира, използват се незаконни методи – ток или мрежи. Никои не поема ангажимент да зарибява, затова се нагърбихме с тази задача. Основната идея на сдружението е насочена именно към работа с децата. В програмата сме заложили да има много мероприятия със състезателен характер, да насочим вниманието на децата към този спорт, който е доста модерен в днешно време. За да си законен риболовец, е нужно да притежавате риболовен билет. За деца до 14 години билетът е напълно безплатен, но детето трябва да бъде придружено с родител. От сдружението разполагаме с клубни карти, те са пожелателни и с цена 20лв. за година.”, каза Савово.

От клуба планират през август да зарибят река Искър с пет хиляди рибки. Над 150 човека членуват в риболовното сдружение „Зарибени” в Самоков, а сдружението е регистрирано преди три месеца. Целта им да се грижат за реките и зарибяват, като си партнират с местна власт, полиция, ИАРА. Призовават хората да подават сигнали за нередности. „Призовавам всички членове риболовци, които са над 400 на територията на община Самоков, когато забележат нарушител, хванал риба от вида пъстърва и не я е пуснал, да подадат сигнал. Санкцията е от 1500лв. до 3000 лв.”, каза Борислав Георгиев – инспектор риболовен контрол на територията на София област към Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here