Кметът Калин Гелев край Гейзера. СН: архив.

Община Сапарева баня търси фирма, която да ремонтира Гейзера в курорта. Офертите за ремонт на съоръжението се събират до 29 юли, а ще бъдат отворени на 1 август. Заложената максимална стойност е 110 000 лв. без ДДС или 132 000 лв. с ДДС. Дейностите трябва да приключат за 20 дни, считано от подписването на договора или получаването на зелена светлина от МОСВ за работа.

През миналата година Гейзерът беше в ремонт. През януари правителството отпусна 60 000 лв.

Както сме писали, в края май минералната вода плисна извън дренажната тръба на Гейзера. Още тогава стана ясно, че аварията е сериозна и на място има нужда от сериозен ремонт. Община Сапарева баня съгласува всички дейности с Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция. Ще се работи на сондаж 1 ХГ, представляващ каптаж, захранващ с минерална вода резервоар, от който точат водоползвателите. Трябва да се подменят основната тръба и други елементи от инсталацията. Преди около година на място тече ремонт, бяха изградени отклонения за всеки водоползвател, с отделен кран и водомер. Отделно сондажът има спирателен кран. Заради аварията всички останаха на сухо за около седмица.

Беше изградена нова инсталация, за всеки водоползвател се направи отделно отклонение с водомер и спирателен кран.

Дебитът на минералната вода беше 17 л/ сек, при аварията обаче бликнаха около 30-40. Минералната вода, която е с температура 103 градуса, а под земята е и по- гореща, е богата на сяра и разяжда метала. Затова се използват само тръби и кранове от най- високо качество, отговарящи на точни критерии. Сондажната тръба слиза на 450 м дълбочина, подземните съоръжения при каптажа са правени през 50-е и 60-е години и са силно износени и корозирали. Заради аварията на сондажа на последната сесия на Общинския съвет съветниците взеха решение, че се спира издаването на разрешителни за водовземане. Минералната вода е сред основните атракции на курортната община, в която през последните 10 години има бум на строителството на къщи за гости и хотели. На място вече има даже няколко луксозни 5 и 4- звездни хотела, а всички хотелиери се борят да вкарат минерална вода в обектите си.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here