Костадин Костадинов показа картата, в която зоната около селото е отредена за производствени нужди.

Казусът за автосервиза и склада на семейство Ирина и Николай Божкови в село Яхиново отново е в Административен съд Кюстендил. Както съобщихме, след бурни дебати, продължили повече от 1 час, през юни съветниците в Дупница за трети път отказаха да гласуват разрешение за изработването на ПУП за проекта, който е на дневен ред от края на 2019 г. Резултатът след поредното „не” е нова, трета, жалба до съда. Припомняме, че в селото са категорично против проекта, защото се опасяват, че инвеститорите може да се върнат към първоначалната си идея да изградят предприятие за топене на пластмаса на мястото. След бунт на местните и подписка с над 1600 подписа, Божкови редактираха проекта си и от него останаха само автосервизът и складът за нехранителни стоки. Искането им е земеделският терен, който те купили за 70 000 лв., да се преотреди за производствени нужди. В Яхиново обаче коментират, че така, ако решат да се върнат към идеята за пластмаса, вече няма да се нуждаят от решение на ОбС Дупница. Съдбата на проекта ще остане в ръцете на РИОСВ София.


На сесията в края на юни разрешението за изработване на ПУП беше отказано, тъй като събра само 15 „за” срещу 12 „против” и трима въздържали се. „За” бяха от редиците на ГЕРБ с изключение на Емил Гущеров, БДЦ, независимият Георги  Градевски, СДС и Леонид Хаздай. Против гласуваха от БСП, „Народен съюз”, Георги Градевски от „Глас народен”, Костадин Севдин, Пламен Соколов. Трите гласа въздържал се дойдоха от Иван Танев от Глас народен, Йонко Гергов и Първан Дангов.
Жителите на село Яхиново обясниха, че са разговаряли с пълномощника на Божкови Радка Малашевска теренът да се отреди за жилищна зона, но инвеститорите отказали. „Теренът не може да се преотреди като жилищна зона, както предлагат от селото, защото се намира в съседство с „Актавис”. По закон фармацевтичният завод има 300 м санитарно- охранителна зона, в която е невъзможно да се обособи жилищна такава. Дали там може да се извършва химично производство, има институции, които преценяват. Но не може с разрешително за автосервиз и склад да се прави такова производство.”, коментира арх. Асен Пилев от ГЕРБ.

Вдясно на снимката са кметът на селото Софка Скоклева и Методи Захаринов, който говори пред съветниците от името на жителите на Яхиново.

От инициативния комитет на Яхиново в последствие уточниха, че са направили справка и установили, че изискването за такава санитарно- охранителна зона е по Наредба №7 на РЗИ, която вече е отменена, още повече, че първите къщи на селото отстоят на 150 м от фармацевтичния завод.
„Още на ПУП за нероден Петко се вдига пушилка. Дайте мотиви, с които отхвърляте докладната. Инвестицията е на едно младо семейство с три деца, които искат да се приберат от Италия.”, брани проекта председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който размаха картата с Общия устройствен на общината, гласуван, но не влязъл в сила. Според него, зоната, където искат да строят Божкови, е обозначена като производствена. Ако документът беше влязъл в сила, изобщо нямаше да се налага гласуването на ПУП-а. Юристите на общината пък споделят, че делото е загубена кауза, защото решението на ОбС не е обосновано. Мотивът „в бъдеще може да се топи пластмаса на място” се оказва, че не издържа в съда. Разноските на общината по всяко дело са по около 1000 лв.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here