Съдът попари жалбите срещу строежа на депото в Джерман, Б. Тасков: Дупница има най- слабия ОбС от 30 години

1
1
Първан Дангов и Борислав Тасков- вдясно, в залата на ОбС. снимка архив

Административен съд Кюстендил, под председателството на съдия Милена Алексова- Стоилова, остави без уважение жалбите на сдружение „Бъдеще за Джерман” относно строежа на депото край селото. Обект на двете идентични дела бяха разрешителните за строеж на довеждаща инфраструктура и на самото депо, издадени от областна администрация Кюстендил. Съдия Стоилова обаче установява непълноти по жалбите, придвижени от председателя на сдружението Борислав Тасков. Допълнителни документи не са внесени в законоустановения срок и жалбите са оставени без уважение, а делата са прекратени. Потърсихме за коментар Борислав Тасков с въпроса дали от сдружението смятат да предприемат друго действие, за да спрат строителството на депото.

През пролетта започна изграждането на халетата за сепариращата инсталация.

Припомняме, че по думите на зам.- кмета на община Дупница Олга Китанова обектът трябва да е готов до края на годината. „Предстои от сдружението да се съберем на събрание, на него ще преценим какво ще правим от тук насетне. Пределно ни е ясно, че съдът не е органът, който може да спре строителството. Това е решение на община Дупница, но нямаме чуваемост с тях. Вече повече от 10 години продължава битката ни срещу депото. Ходихме за разговори в Министерство на околната среда и водите. От там прехвърлят топката към общината, те само осигурявали финансирането. Общината е тази, която определя терена, където ще се случат нещата. С нашите действия може само да забавим строителството, но като нямаме чуваемост, какво да правим? По мое мнение в момента Дупница има най- слабия Общински съвет от 30 години. Гласуват се само продажби, говори се само за пари, имам чувството, че някои от тях не ги е раждала майка, появили са се под банкомат. Не ги интересуват природа, въздух, вода, хора, живи същества… Купища документи от експерти сме носили в общината. Припомням, че от там трябваше да мине трасето за магистрала „Струма”, но го преместиха. Експертите прецениха, че мястото е свлачищно и не е подходящо за изграждането на каквото и да е съоръжение.”, обясни Тасков.

Той и припомни, че през 80-те години е имало идея теренът да се засади с овошки. Около 2000 дка са били терасирани и подготвени за засаждане. „Това трябваше да е най- красивата овощна градина от София до Кулата, но сега ще е боклучарник.” От края на миналата година на място се изгражда довеждащата инфраструктура за депото. В началото на тази година пък започна строителството на двете халета на сепариращата инсталация, където ще се стоварва отпадъкът. „Нашата цел е да не се допусне леенето на бетона за компостиращата инсталация, където вече ще се депонират боклуците. Сепариращи инсталации може да има във всички общини. Битката е Дупница да строи компостиращата, за да са тук парите по проекта, това са милиони.”, уточни Тасков.

Жители на Джерман с проетстни плакати на заседание на ОбС Дупница.

Както е известно, изграждането на депото излезе на дневен ред, след като през 2012 г. беше закрито старото сметище над Дупница, което предстои да бъде рекултивирано. Договорът с фирмата изпълнител за строителството на сепариращата и компостиращата инсталации е с краен срок до есента, но Китанова обяви, че най- вероятно дейностите ще продължат до края на 2022 г. В края на юни пък Общинският съвет одобри общината да направи плащане в размер на 3,8 млн. лв. за строителството. Заради липсата на изградено депо, отпадъците, събрани на територията на община Дупница, в момента се извозва до площадка в София, което оскъпява такса „смет”. Жителите на село Джерман обаче категорично се обявяват против съоръжението да е край селото. На няколко пъти през годините те излизаха на протест на главен път Е79. Сдружението обжалва оценката за въздействие на околната среда на терена, като делото стигна до Върховен съд, който отсъди в полза на община Дупница. През 2019 г. в МОСВ беше подписан договорът за финансиране изграждането на депото, което ще обслужва общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Подписаният договор с изпълнителя е на стойност 7 716 298 лв., на място работи ДЗЗД „Еко инженеринг Дупница 2019”, в което влизат три фирми начело с Илин Карипов от Бобов дол с Фирма МАГ ООД (MAG LTD). Целият проект е за около 11 млн.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Само кочериновски селски малоумник може да направи тази простотия с боклчарника край Джерман! Това кмет дупничанин нямаше да позволи никога да се случи, ама хак ни е че допуснахме един пришълец да се изживява като кмет на Дупница толкова години

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here