28 украинци са напуснали базата на БДЖ в курорта „Паничище”, където бяха настанени в края на май, съобщават от областна администрация Кюстендил. Така в хижата в момента са останали 72-ма бягащи от войната украински граждани. В началото на месец юни на място имаше общо 100 украинци. 6-има от напусналите са си събрали багажа по здравословни причини, тъй като не се чувствали добре на толкова висока надморска височина, обясни управителят на почивната база на БДЖ Даниела Марчина. Други се се върнали временно в Украйна или са избрали да се установят в различни райони на България, за да започнат работа.
Изхранването на украинците се поема от почивната база, осигурени са закуска, обяд и вечеря, като менюто се съгласува с тях, обясниха от станцията на БДЖ. Ежедневно на тяхно разположение е микробус, който да поеме транспортното им обслужване до Сапарева баня. Два пъти седмично превоз се осигурява и от доброволците от Дупница. След среща с представители на РЗОК-Кюстендил, украинските граждани са избрали личен лекар, с което е обезпечено и тяхното здравно обслужване.
Групата украински граждани е настанена в почивната база на БДЖ по новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, която е със срок на действие от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г. По нея, за всеки украински гражданин, местата за настаняване получават по 15 лв. на ден – за нощувка и изхранване или по 10 лв., ако се осигурява само нощувка.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here