Заснеха на филм цветния ритуал за старт на жътвата в Мало село, за първи път мъже влязоха със сърпове в нивите с жита

За първи път в нивата с жита влязоха и мъже със сърпове.
Кметът Елза Величкова беше гост на събитието.

Запечатаха на филм 12- ото издание на пъстрия жетварски ритуал в бобовдолското Мало село. Сладкогласните певици подеха рефрена  „Жняло Раде” и със сърпове три от танцьорките от състава  „Рипни, тропни” отрязаха първите златни класове, давайки старт на жътвата.

Малоселци извиха хоро в полето след благословията на отец Венцислав, а конкурсът за най- красивата пита събра всички гости край опънатата трапеза с хлябове. Гост на събитието беше кметът на Бобов дол Елза Величкова. „Кадрите са заснети и ще участваме в националната програма „Живи човешки съкровища” на Министерство на културата, ще видим дали ще ни одобрят. Ритуалът за старта на жътвата, който проведохме под наслов „Никой не е по- голям от хляба”, се превърна в традиция, всяка година е все по- пъстър и си заслужава да бъде видян. Щастлива съм, че събира все повече внимание.”, сподели за „4Власт”  Росица Борисова, председател на читалище „Пробуда 1916”, което държи живи българския дух и традициите. Тази година за първи път празникът е започнал с водосвет, а след жените в нивите със сърпове са влезли и мъже.


„Водосветът беше изненада за арендатора Петър Йолов. Много сме му благодарни, че вместо да тече жътвата, той отделя от времето си, за да изпълним ритуалите и да спазим традициите.”, подчерта Борисова. Трите игрохорци Диана Васева, Весела Попова и Даниела Зарова от танцовия състав „Рипни, тропни” с ръководител Бойко Седевчов първи са влязоха в нивите, а отрязаните класове предадоха на отеца за благословия. Той пък прочете молитва за хляба и житото. След това заиграха сърповете на Бойчо Седевчов, Александър Седевчов, Марин Вельов и Драгомир Георгиев.

Мъжката бригада жъна под съпровода на песента „Жътвар жътва жъне, хем жъне, хем се Богу моли” в изпълнение на сладкогласните певици от местния състав към читалище „Пробуда 1916” Мало село. Ръководител на състава, създаден през 1974 г., е Венцислава Петрова. Глас сред житата извиха доайенът баба Павлинка Янева, която пее от самото създаване на групата, Илонка Петрова, Снежана Вельова, Иванка Василева,  Магдалина  Георгиева, Иванка Костадинова, Теодора Спасова, Вяра Василева. От тази година част от групата са и Данислава Димитрова и Галя. Към читалището вече има и детска група „Малоселски бисери”, ръководител отново е Венцислава Петрова. Малките певци са Дея Иванова, Дария Огнянова, Виктория и Георги Димитрови. Братчето и сестричето са деца на певицата Данислава Димитрова. Тази година за празника беше поднесена нова китка от песни, подборът е бил направен от Десислава Петрова.


Най- малкият жътвар е мъничкият Никола, който е само на 1 година. Най- възрастният участник е певицата баба Павлинка. Както е било едно време, по- големите деца се грижиха за най- мъничките, докато родителите се трудят. Освен това малчуганите носеха вода на работещите в дървени съдове бохчи. Също така правиха и важици, с които се връзват сноповете.


15 пити пък бяха подредени за конкурса за най- красивата питка. Победител стана творението на съпругата на комбайнера Красимир. Второ място зае Миглена Христова, а трето Илонка Петрова.

 

Конкурсът също се казва „Никой не е по- голям от хляба”.” Хлябът е дълбоко свързан с българските традиции, няма повод, било то хубав, или тъжен, който да мине без питка. За трите най- красиви пити имаше подарък- нова тава, в която пекат още вкусотии. А за всички участници Йолов даде по 1 кг. брашно.”, обясни Росица Борисова и добави: „Целта ни е да превърнем празника във фестивал, последните две години беше много трудно заради пандемията, но за всяко издание надграждаме с по нещо ново и правим събитието все по- пищно. Щастлива съм, че на децата им е много интересно, че хората идват и се радват на събитието. Около 60 човека дойдоха в полето. Целта ни е да пазим и предаваме българските традиции. В читалището отбелязваме всеки празник, обичаите трябва да се помнят. За групите към читалището предстои участие на фестивали в Невестино, Баня, Брезница, Неделино. През септември фолклорната група и танцови състав „Рипни, тропни” сме канени на фестивал в Нови сад.”, коментира Борисова.

Снимки: М. Алиев
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here