Симеон Сакскобургготски беше гост на Църногорския събор „В сърцето на Граово“

Областният управител Кирил Стоев му връчи специален плакет на област Перник в знак на благодарност за оказаната чест

Негово Величество цар Симеон Сакскобурготски присъства на официалното откриване на Църногорския събор „В сърцето на Граово“. Сред официалните гости бяха и заместник-министърът на земеделието Румен Чамбов, съветникът на министъра на туризма Пламена Заячка, народният представител Кирил Ананиев, Коста Цуфис представител на ПАСОК и бивш народен представител в Р. Гърция, ръководството на ПП АБВ Румен Петков и Петър Първанов, кметове на общини и населени места, областният управител на област Кюстендил, общественици.

Събитието започна под звуците на гайдарски състав „Войводи“, които предхождаха официалните гости от манастира до сцената на събора. Тържествена литургия и водосвет за здраве отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и патриарх български Неофит.

„Особено ми е драго, че за поредна, четвърта година съм тук, за да предам патриаршеския благослов на всички вас“, сподели Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

„Четвъртият Църногорски събор „В сърцето на Граово“ е събитие носещо духа на народното творчество“, заяви зам.- министър Чамбов. Той поздрави организаторите и гостите, като отправи своите благопожелания към всички.

Областният управител Кирил Стоев приветства с „добре дошли“ всички гости на събитието. Той подчерта значимостта на събора в културния календар на България. „Векове наред това, което ни е съхранило като народ е вярата! Уникално за нашия регион е Краищенското Светогорие, което има множество църкви, манастири и храмове. Имаме потенциала да се превърнем в център на поклоническия и културен туризъм в Европа, така както в Атон идват посетители от цял свят“, заяви Кирил Стоев.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ се провежда под патронажа на областният управител Кирил Стоев, с благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит.

Гости на събитието са група за народни песни и танци от Молдова, които поздравиха всички присъстващи.

Цяло съзвездие фолклорни изпълнители се качиха на сцената в първия ден на събора. Официалният старт на музикалната програма бе даден от национален ансамбъл „Българе“ с невероятен спектакъл, а ръководителят им Христо Димитров отправи своите поздрави към публиката и не пропусна да отбележи автентичността и колорита на Граово и граовци. Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Яница Герова, Георги Гьолски, Димитър Лукарски, Димана Цурева – солистка от ансамбъл „Пирин“, Нина Александрова, Десислава Димчева – солист в държавен ансамбъл „Филип Кутев“, Ива и Ева Валентинови, София Илиева, Радостина Николова, Антонио Симеонов и още над 300 изпълнители от самодейни състави в народни читалища в региона показаха богатството на българския фолклор, чрез таланта си.

Обединени български животновъди представиха местни породи животни и изненадаха с подаръци официалните гости, специален поздрав от тях за всички присъстващи бе изпълнението на гайдарски състав „Войводи“. Традиционни борби демонстрираха граовски мъже на тепиха. А за всички ценители на изкуството, занаятчии и творци представяха изработеното от тях.

Църногорският събор продължава и в неделя ,когато се очаква на манастирските ливади край Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ да се извие най-голямото граовско хоро, а комик №1 на България Шкумбата ще развесели всички присъстващи по неповторим начин.

Събитието се провежда с общите усилия на Министерство на земеделието,  „Обединени български животновъди“, НПО „Краищенско Светогорие“, Сдружението на работодателите КРИБ-Перник и общините от област Перник – Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци, а домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на Светата обител архимандрит Никанор.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here