Сагата с такса „смет” в Благоевград отива във ВАС, областният Сарандев: Няма напрежение с община Благоеврад

Областният Валери Сарандев и кметът Илко Стоянов.

До последна инстанция ще стигне сагата с такса „Смет” в община Благоевград. За „4Власт” областният управител Валери Сарандев заяви, че ще обжалват пред Върховен административен съд решението на съда в Благоевград, отсъдил в полза на община Благоевград във връзка с казуса.  Припомняме, че днес кметът Илко Стоянов обяви, че всичко това коства 2 млн.лв., които не са влезли в общинския бюждет, тъй като изкованата от ОбС наредба за таксата за сметосъбиране и извозване не може да влезе в сила. Градоначалникът заяви още, че настоява да се проверят действията на служителите от областна управа, видели нередности в решението на местния парламент, което доведе до делата.
„Ще обжалваме пред ВАС, не мога да коментирам темата, докато няма окончателно решение по казуса. Юристите на областна администрация са убедени, че има правно основание да се обжалва това решение, посочили са много мотиви. Кметът твърди, че 2 млн. лв. не са влезли в бюджета заради делата, но има хора, които не смятат така. Ако загубим делото на последна инстанция, ще проверим дали някой от екипа ни не е изпълнил задълженията си, но юристите са категорични, че решението е незаконосъобразно.”, коментира областният управител Валери Сарандев, потърсен за коментар. Запитан дали има противопоставяне и напрежение между община Благоевград и областна администрация, Сарендев  отговори: „Връщаме решения на Общинските съвети в цялата област, ако те не са законово издържани. Това означава ли, че има напрежение в отношенията ни с всички общини? Нашите юристи проведоха серия срещи с председателите на Общинските съвети, на които се обсъдиха изискванията по закон, за да не се връщат решенията в последствие.”, обясни губернаторът. На друго мнение обаче е кметът на Благоевград Илко Стоянов. Както вече писахме, той обяви: „Знаете, че още преди месеци започнаха споровете между мен, като кмет, ОбС и Областна администрация. Имаше широка дискусия по темата за размера на таксата. Единият областен управител върна решението на ОбС, другият областен управител отнесе случая в съда. Заформи се една тенденция, която не се беше случвала от много години насам, а именно община Благоевград и Областна управа да са в непрекъснато противоречие. Към настоящия момент вече са излезли двете съдебни решения и по двете дела, като на първа инстанция те са в полза на Общината. Тук не става въпрос за политическа битка. Истината е, че в държавната институция има екипи от хора, които могат да са подвели областните управители. Ще поискам да бъде извършена проверка на действията на служителите. Не може който и да било да си играе с бюджета на общината и някой трябва да понесе  отговорността.“
Темата с такса „смет” се заплете още през декември миналата година, след като ОбС взе решение промилите в града да скочат от 1,1 до 2,9 промила, за бизнеса да се намали от 6 на 5,7 промила, а за селата от 12 на 7. Решението обаче беше върнато от предишния областния управител Николай Шушков. То беше вкарано отново за гласуване през януари, като предложението беше налогът за Благоевград да стане 2,1 промила, вместо 2,9, но отново последва жалба в съда.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here