К. Костадонов: Истина ли е, че Вергил Кацов скочи срещу сем. Божкови от Яхиново заради собственият си бизнес с авточасти?

3
1
Костадин Костадинов, Вергил Кацов, Първан Дангов

„И сега изтръпвам като говоря за реакцията на хората от село Яхиново относно инестиционното намерение на семейство Божкови да разкрият цех за авточасти. Земеделският лидер, бивш общински съветник Вергил Кацов е сред основните противници на инвестицията. Част от хората ме питат, случайно ли е това? Той самия имал магазин за авточасти, една от големите автокъщи и бил шеф на автотърговците. И се замислих, а загрижени ли сме истински? Какво правим ние? Защо стигнахме до тук колеги? Защо повтаряме отново случая Джерман, случая бензиностанция „Брадърс“, защо се противопоставяме на всеки инвеститор, заради лични интереси ли? Защо се сговаряме по тъмни доби нали няма да гласуваш, нали това, нали онова.
Колеги, когато ми се обади Софка ми каза: „Г-н Костадинов, има намерение за завод за пластмаси. Какво да правим?“. Аз бях изненадан. Тя сигурно ще го потвърди. Нали ако съм мафиота, който съм и съм замесен и съм взел парите, може би нямаше да бъда изненадан. Какво да правим ме, попита Софка. Аз и казах, Софке карай си по реда. Щом трябва да се уведоми хората, уведоми хората. Хората чест им прави и използвам случая да поздравя тази решимост, тази решителност на хората от Яхиново, Инициативния комитет и те постигнаха целта си. Сега да говорим за технология каква щяла да бъде, ями и т.н. е напълно безсмислено и излишно защото това е само една първа стъпка от път който ще продължи не 1, не 2, а 3,4,5 години до реализиране. Но наистина може би производството на пластмаси да не е рентабилно. И тогава този призив на инициативния комитет отиде при инвеститорите и те решиха и промениха своето намерение и аз си мислех, че с това всичко е приключило. Всъщност ние нямаше да разберем те какво искат да правят. Някъде в докладната да пише
какво искат да правят?  Това нещо се пише до РИОСВ и РИОСВ уведомява
населението, общината и т.н. Ние променяме предназначението. Ние казваме може или не може за такава зона или за онакава. И каква беше изненадата ми когато видях, че всъщност нещата се задълбочават. Джермански модел.“

Това разкри инж. Костадин Костадинов, който е председател на ОбС в Дупница и добави:

„И когато едни колеги, които аз нямам съмнение, че са добронамерени, изведнъж започнаха да се заиграват с розата на страховете, ако позволите да перифразирам. С едни тънки, леки внушения. С един патос ненужен и неуместен. Тогава колеги аз инициирах среща между инвеститорите така наречени и хора от инициативния комитет тук в тази зала. Инвеститорите- младо момиче и младо момче на годините на Катя, която ме призовава сутринта във Фейсбук, аз останах изумен. Ако това са мафиотите и италианската мафия, бога ми. Имаше колеги от вас които бяха на тази среща. Г-н Захаринов, знаете ли те не искат да дойдат, защото тогава на тази среща преди повече от година, която аз организирах, те бяха подложени на викове, на обвинения, буквално на псувни. Ето Софка беше може да потвърди. И аз прекратих срещата защото среща, то не беше среща, то беше едно безумие. Даже тогава момчето каза: „Добре не сте съгласни за склад, а поне само сервиз съгласни ли сте. Е, не сме съгласни. Е сега колеги, тияхора са работили в Италия като стотици и хиляди наши приятели и съграждани, включително от Яхиново. Спестили са някакви пари, купили са някакъв имот, разбрах, че са го купили за 75 000 лв., решили са нещо да направят, какво да направят. Като не искате да се прави, какво да се направят.
Сега по отношение на обвиненията тука на един наш колега, да не му казвам името.
Имало тъмнина и мрак, оня ден дава изявления. Има тъмнина и мрак. Наистина има но не е от наша страна, а в някои глави политически има тъмнина и мрак. И аз питам, а питахте ли от инициативния комитет и тука съветниците които оня ден дават изявления, попитахте ли хората които всъщност които отговарят, които съгласуват. Попитахте ли най-важния човек в общината гл. архитект. Това е единствения човек, който с подписа си удостоверява кое може, кое не може, кок става и как не става. Хайде инициативния комитет питали този онзи, трети. Защо не са питали гл. архитект не знам. Аз я бях поканил на онази среща и жената ужасена каза аз повече с тия хора няма да седна. И днес я няма в залата. Но защо г-н Христов, най- приятелски, г-жа Караганова, г-н Гущеров, мрак и тъмнина, защо не попитахте гл. архитект.
Колеги, вижте ето това е г-н Гущеров……. Не е разпределено към вас защото не
мисля, че имате капацитет. Ето я схемата къде се намира обекта. Тук се намира ХФК. Товапътя за Яхиново. Имота е на 12 м. от техническата работилница на ХФК. Само, че колеги в страни имаме парцел предимно производствена зона. Там какво се произвежда? От тук има друг парцел. Отново производствена зона на 30 м. единия, на 39 м. е другия. Е добре, толкоз ли не можахте да попитате гл. архитект, експертите. И ако не сте попитали тях също имам обяснение. Точно вие в този ОбС, не съм сигурен БСП точно как гласуваха, но г-н Гущеров със сигурност гласува за общия устройствен план. И е логично когато един път си гласувал и си предвидил нещо, логично е да се сещаш, че си го гласувал. Малко е размазано и ще ме извините. Ето го Самоковското шосе, ето го пътя за Яхиново, ето го парцела въпросния за, който говорим. Това познато ли ви е? Нали ние сме го гласували. Тогава ние сме казали, че
цялата тази зона в лилаво ли, че съм малко далтонист, която виждате е определена за
предимно производствена. Виждате ли добре? Ето го въпросния имот, който съм щрихирал с химикал. Това е земеделска земя, това е земя за смесено предназначение, това е за обществена зона. Това е общия устройствен план който ние сме гласували и с гласа на г-н Гущеров включително и моя. Да, общия устройствен план не е влязъл в сила и за това ние сега гледаме тези докладни. Ако беше влязъл щеше да е безсмислено да го говорим. Обаче г-н Захаринов, най-приятелски, най-добронамерено. Кой гл. архитект ще разреши в тази цялата зона тука да бъде жилищно строителство? Кажете. Този който ви е консултирал ви е излъгал. Да вярно е в жилищна зона може даима безвредни производства. Но как тогава ми кажете г-н Захаринов, ако ние тука сложим жилищна зона ще трябва да затворим част от ХФК, ще трябва да забраним тука на другите производства. Това предайте на хората от инициативния комитет.
Така, че пак питам как стигнахме до тук? Как пак в задънена улица влязохме? Пак ли
някои политици по тъмни доби си играха със страховете на хората в името на няколко гласа? Аз не спирам да мисля за това момиче, което ми е писало сутринта, обаче не спирам и да мисля за онова момиче там в Италия. Има две дечица, хората го казаха на срещата. Искаме да си дойдем и децата да учат в България, а не да учат в Италия. Сега имат трето детенце, малко. Това ли са мафиотите? Това ли са мафия и т.н.?
Въпроса е как стигнахме до тук да подведем толкова хора в Яхиново, че е
страшно, че е опасно. Ето човека си му личи. Той наистина е обезпокоен. И аз съм
обезпокоен. Ами ако не е така г-н Захаринов. Ами ако пък наистина…… Понеже не съм еди, кой си да не му казвам пак името. Вчера се обадих на хората, нали там за да се разберем за парите, тия неща и ги попитах какво смятате сега. Всъщност какво ще направите? Много е лесно да го преотредят за жилищна зона, ако е възможно, в случая няма да е възможно, но да речем е възможно. Ще мине през ОбС ние ще гласуваме за жилищна зона, то ще се преотреди за жилищна зона и след това с един ПУП в рамките на 2 месеца без да минава през ОбС то пак ще стане производствена зона. Така, че този който ви е съветвал особено от някой в тази зала, които са
ви шушнали и така са ви плашили, не са ви научили. Вижте се с гл. архитект. Може би  кмете ако сме в патова ситуация, да изтеглим докладната и да се приключи тази сага за да не стане като с депото в Джерман.“

Докладната записка за изработване на Подробен устроистве план бе отхвърлена за трети път, въпреки решението на съда да се даде ход.
Вижте видеоканала ни:


3 COMMENTS

  1. Най-добре на Коце да се отвори един месокомбинат за сланина и наденици и да е спокоен и нахранен, не да гледа в чуждите паници какво има! Явно някой е захлебил от Божкови и търси сега оправдание за несвършената работа, че ще си искат парите, а?

  2. Коце спокойно бе ще рече човек че твой ще е сервиза, голям защитник на народа излезе !

  3. ей прасок див че те скинем ако те побарам и от седесето те изгониха сега оди при бареков пак айде

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here