Софиянец вдига рибен цех в Самоков, ще бълват по 100 т риба и рибни продукти на година

Софиянецът Йордан Дончев ще вдига предприятие за преработка на риба край Самоков. Той е входирал документите си в РИОСВ София и чака волята на екоинспекцията за определянето на процедура по преценка на проекта му. Става ясно, че на терен с площ от 7322 кв. Дончев иска да вдигне производствено хале със застроена площ 1376,10 кв.м, където ще работят 15 човека. Плановете са мащабни, по предварителни сметки предприятието ще бълва тонове риба и рибни продукти годишно. От халето ще излизат 100 т на година риба и рибни продукти, включващи солени, солено- мариновини и пушени риби. По 0,5 т/ годишно разфасовки и полуфабрикати от риба, 85 т/г рибни салати и между 110-130 т/г хайвер и пастообразни рибни продукти. Предприятието ще предлага също печени на скара и пържени риби, пържени и печени зеленчуци. Ще има миди, скариди, раци. Ще се правят варени риби, мариновани, пушени, консерви, замразен и осолен хайвер.
РИОСВ ще преценява дали е необходимо извършване на ОВОС за инвестиционно предложение. Най- вероятно тежката процедура ще отпадне, тъй като имотът е отреден за предимно производствена зона с предназначение производствено- складова дейност. Мястото е незастроено, тепърва ще се строи халето от 1376,10 кв.м., от които 400 кв. ще са склад, а 976 производствена зона. Производствената зона ще е разделена на две части- за производство на рибни продукти и деликатеси и за производство на готови за консумация изделия- салати. Вече има положително становище за прокарване на водопровод и ток до мястото.

В края на май Георгиев подписа договор за финансиране с „Рила фууд“ на стойност 93 725.98 лева,

Инвеститорът оперира с фирма ЕТ „Океан- Йордан Дончев”, която е част от „Местна инициативна рибарска група Самоков”. Начело на сдружението стои кметът на общината Владимир Георгиев. Чрез групата се разпределя финансиране за различни проекти, осигурено чрез Министерството на земеделието и храните.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here