Райна Афионлиева

На 10-11 септември СКГ „Велбъжд“ ще проведе Първи национален турнир „Райна Афионлиева“, съобщиха от Българска федерация художествена гимнастика.

Надпреварата ще носи името на деятелката, създала школата по художествена гимнастика в Кюстендил, което е огромно и заслужено признание за Райна Афионлиева.

    Турнирът ще се проведе с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Община Кюстендил.

Коя е Райна Афионлиева:

Родена е на 6 август 1940 г. в гр.Пещера. Завършва ВИФ „Георги Димитров“ – София (1963). Същата година започва работа като треньор по художествена гимнастика в ученическата спортна школа в гр. Кюстендил. От 1967 г. е директор, а впоследствие главен треньор в Центъра за високо спортно майсторство в Кюстендил. От 1968 г. работи и като помощник-треньор в националния отбор по художествена гимнастика. Подготвя първите световни вицешампионки (1977) и европейски шампионки (1978) по художествена гимнастика в ансамблово съчетание: Красимира Василева и Мая Георгиева; световните шампионки в ансамбъла от Страсбург, Франция (1983) – Илиана Илиева и Цветомира Филипова. За европейското първенство във Виена (1984) подготвя ансамбловото съчетание на австрийския национален отбор. От нейните възпитанички в Кюстендил 4 са заслужили майсторки на спорта и 25 – майсторки на спорта.

С Филка Раденкова, дългогодишен треньор в клуб „Велбъжд“ и съдия по художествена гимнастика.

Заслужил треньор по художествена гимнастика (1977) и заслужил деятел на физкултурата (1983). Удостоена със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1983 г. Носител на орден „Червено знаме на труда“ (1983). Почетен гражданин на град Пещера (2018).

Със съпруга си Константин Карапетков

Нейн съпруг в продължение на 57 години бе Константин Карапетков, треньор по борба и създал школата в Кюстендил. За съжаление на 18 април т.г. той напусна този свят на 92г. Имат дъщеря Албена, моден дизайнер.

Майка и дъщеря- Райна и Албена

 

Каквото и да се каже за харизматичната, обаятелната и високо уважавана личност, каквато безспорно е Райна Афионлиева, винаги ще е малко! Тези, които я познават го знаят много добре, а такъв турнир носещ името на специалист от нейния ранг, в Кюстендил трябваше да има много отдавна! Но, както казват хората- По добре късно, отколкото никога!


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here