Петровден е. На 29 юни Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

В община Кюстендил 1 071 души имат имен ден, показва справка на общинска администрация. 412 души носят името Петър, сред тях и кмета на община Кюстендил Петър Паунов. 172 са с името Павел в града, а дамите с името Павлина са 135. 111 дами са кръстени Петя, 57 Пенка, 29 с името Полина.

71 мъже носещи името Камен също имат повод за празник.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители”. Петър – беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67-ма година заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи – обикновено през първата половина на деня.

Петровден е един от най-големите християнски и народни празници, защото съчетава религиозните и народните традиции от миналото до днес.

В народните представи двамата светци Петър и Павел са братя близнаци. Те имали и сестра, Св. Елена или Огнена Марина. Петър е по-могъщ и носител на светлото, добро начало, затова празникът му се приема за по-голям от Павловден. Той разрешавал на земеделците да работят на полето /обикновено до обяд/, защото неговият ден е началото или средата на жътвата, но да не е важна земеделска работа. В този ден народът казва, че и св. Петър хващал сърпа. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светците – коли се пиле, което се пече или вари на курбан. По традиция на този ден завършват двуседмичните Петрови пости и се отговява с младо петровско пиле.

Празникът започва рано сутринта. Стопаните посещават градините, лозята, нивите си и хвърлят ситни камъчета за плодородие. По това време пък жените носят в църквата обреден колак /погача/ и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те се раздават на роднини и съседи за здраве.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Според народните вярвания трябва да се приготви празнична трапеза. Месят се обредни хлябове, прави се курбан от петровско пиле (петел) на обща трапеза, пеят се песни и се играят хора. За светията на този ден задължително на масата се слагат ябълки петровки. Също се приготвят тиквеник, млечна баница, кокошка с джанки и ястие наричано „бял мъж“ /или „белмъш“ и „кутмач“/.

На Петровден имен ден празнуват всички, които носят имената: Петър, Петрана, Петранка, Камен, Кремена, Павел, Павлета, Павлин, Павлина, Пейо, Пенка, Пенко, Пенчо, Пепа, Петьо, Петя и Полина.

Честит празник!
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here