МВР слага кръст на полицията в Добринище, в Банско на нож, ОбС шефът: Кой ще пази местните и хилядите туристи?

От Министерство на вътрешните работи планират да зачеркнат полицейския участък в курорта Добринище. Съществуването на местното управление вече не е в плановете на силовото министерство, но пък местните посрещат на нож стяганата реформа. Всички се питат кой ще се грижи за сигурността в градчето, когато на място се стичат туристи? В отворено писмо председателят на Общински съвет Банско Костадин Загорчин призова министър Бойко Рашков да преразгледа решението. Загорчин пише, че и до сега полицията в Добринище е работила в камерен състав, но са се справяли, сега обаче той изразява опасения от бум на престъпленията. Ето пълния текст на писмото.
„В качеството ми на Председател на Общински съвет – Банско, съм упълномощен от жителите на град Добринище да изразя тяхното остро недоволство от закриването на полицейския участък в града, на основание заповед 8121к-4145/17.05.2022г. на министъра на вътрешните работи. Както е известно, в последните години, Добринище се превърна в целогодишен курорт, поради природните дадености и близостта му с други курорти от национално и европейско значение.
Не само през зимата, но и през летния сезон, тук пристигат на почивка хиляди граждани от страната и чужбина. Досега полицейският участък, макар и трудно, поради намаления си състав, се справяше с опазването на реда и спокойствието както на гражданите, така и на гостите на града и местната общност намира закриването му като недопустимо.
Като се отнасям с разбиране към реформите в МВР, мисля, че е редно да бъде преосмислено решението за закриването на участъка, поради спецификата на града като известна курортна дестинация.
В противен случай, съществува реален риск криминогенната обстановка да бъде завишена, което е в ущърб както на хората, така и на Министерството на вътрешните работи.
Оставам с уважение към усилията ви към реформиране на системата, но и едновременно с това намирам за редно реформата да се случва след обстоен анализ и индивидуален подход към всеки отделен случай.
Надявам се да бъде обърнато полагащото се внимание на настояването на гражданите и заповедта отменена.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here