Николай Чалъков: С подписа си прекратих 24 договора за 107 млн. лв, Ив. Иванов ме пита: Още ли си жив?

2
1

Поръчки на държавната фирма „Напоителни системи“ за 107 млн. лв. от ЕС е спрял шефът на „Напоителни системи“ Николай Чалъков. „Не см удобен за далавери, това е истината! За четири месеца като изпълнителен директор това беше първата ми работа- да спра кражба на 107 млн. лв., министърат на земеделието Иван Иванов ми се обажда няколко пъти, за да провери дали някой не ме е заплашвал, защото настъпих големи икономически интереси, не министър Ивано, а аз със собственият си подпис ги прекратих. „Заплашва ли те някой, не те е ли е страх за живота?“ – пита ме министър Иванов. Прекратих ги, защото някой от фирмите бяха започнали работа, бяха докладвали свършена работа, акт 12, а не бяха работили изобщо, като например в Ямбол. Абсолютно всичик 24 фирми, подписали договори със предшественичаката ми Снежана Динева, бяха започнали работа преди да бъде сключен договор между „Напоителни системи“ и фонд „Земеделие“, по- скоро имитирали са, че работят. Това беше основният ми мотив да ги прекратя. Нито една от фирмите дори не обжалва решението ми да прекратя договор, никой и не ме е заплашвал. С една дума- свърших мръсната работа на Каката. А в БСП е война, война между две лобита, аз се опитах да запазя неутралитет и изгорях. Никой дори не ме поздрави за това, че прекратих грандиозна схема за кражба на 107 млн. лв. Сега процедурата е открита в ход са търгове, всеки може да кандидатства, всеки може да спечели, аз отказах да се подам на натиска в БСП и те си намериха кой да им довърши черната работата, но ето, че „котка пак им мина път“. Следва Служебен кабинет. И Слава на Бога! Дано ударят на камък. Месечната ми заплата като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ беше 1 700 лв. Нека да се знае, че срещу скромната сума се изправих срещу мафията, но в гръб ме удари друга мафия. Няма да си оставя каруцата в калта. 7 години съм бил в системата. Търговете за тези 107 млн. лв. са били направени за изпълнение на инвестиции за възстановяване на напоителни канали по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2022). Министър Иванов дори няма доблестта да ме уведоми, че ме е отстранил, негова е заповедта за отстраняването ми, но не ми я връчва, е, все пак съм юрист, адвокат с практика и му заявявам, че законите трябва да се спазват. Съда ще ме въстанови, все пак в България има закони!“- каза отстранения директор на „Напоителни системи“ Николай Чалъков. Поводът за спиране са нарушения в критериите за провеждане на обществени поръчки, обясни Чалъков и добави, че сигналите с потенциалните нарушения са предадени на МВР и ДАНС. Сега БСП са си избранили изпълнители и затова стартират процедурата отново, за да изберат нови фирми. Чалъков предупреди, че със спирането на процедурата и тепърва организирането на нова може да не стигне време за усвояване на тези 107 млн. лв.

На трупчета са сложени 107 млн. лв. от ЕС

Реално със спирането на поръчките 107 млн. лв. от ЕС по ПРСР са „поставени на трупчета“ и тепърва ще трябва да се стартират нови процедури за усвояването им.

„С прекратяване на тези договори спасяваме Напоителни системи от фалит. Когато стъпих в длъжност  започнах проверка по Закова за обществените поръчки на 26 позиции на стойност 107 млн. лв. В тръжните процедури са намерени множество индикатори за измами, обясни Чалъков и добави, че нарушенията са установени от дирекциая „Вътрешен одит“ на аграрното ведомство. В конкретика става въпрос за рехабилитация на 24 напоителни канали, които са от активите на „Напоителни системи“. Договорите са спрян, но на практика това е направил шефът на дружеството „Напоителни системи“ Николай Чалъков, който е прекратил догооврите с избраните изпълнители. Тези договори все още не са били достигнали до фонд „Земеделие“, за да се парафира усвояването на евросредства по тях. Чалъков посочва, че, ако се е стигнало до тази крачка санкциите, които ще търпи дружеството за неизрядните търгове ще го доведе до фалит.

„Имаме всички необходими доказателства за извършване там на закононарушения Очакваме вече разследващите органи да дадат необходимата квалификация на това, което се е случвало там“, каза Чалъков пред 4ВЛАСТ и добави, че съдебен заседател към Специализириния съд, където се водят серия дела за откраднати средства от „Напоителни системи“, включително и срещу членове на ностоящия борд на директорите .

 
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Никето Чалъков е просто един завършен глупак. Ревльо плачещ за власт и някакво директорско постче. Нямам думи. Мнооого ниска топка ….. всичко изказано погоре е лъжа

  2. Никето Чалъков е просто един завършен глупак. Ревльо плачещ за власт и някакво директорско постче. Нямам думи. Мнооого ниска топка ….. всичко изказано погоре е лъжа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here