Фирмата на неврокопчанина Георги Шапков „Престиж бизнес 93” е единственият кандидат да строи новия затвор в дупнишкото село Самораново. От фирмата, която Шапков върти с Любен Янев, са подали оферта по- малко от 6 часа преди изтичането на крайния срок. Тя е на стойност 28 267 891,59 лв. без ДДС при прогнозна стойност 28 271 627,47 лв. Поръчката е в ход от 8 април, но срокът за подаване на оферти беше удължен с две седмици поради липсата на интерес, въпреки мащабния проект и колосалната сума, която с ДДС удря близо 34 млн. Тепърва предстои преценка на документите на „Престиж бизнес”, днес следобед е било отворено само ценовото предложение.


Както сме писали, проектът е на Министерство на правосъдието, а строителството се движи от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, финансирането се осигурява от Норвежкия финансов механизъм чрез проект. Супермодерният затвор, който ще предлага серия удобства на затворниците, трябва да е готов през март 2024 г. Той е с капацитет за 400 лишени от свобода, включва и изграждането на обучителен център за надзиратели и хотелска част. Вместо в килии, затворниците ще си живеят като в стаи на хотел, с по две легла, бюро, рафтове за личните вещи и със самостоятелен санитарен възел. Решетки на прозорците, които ще гледат към Рила, няма да има.

В преходни жилища пък ще се настаняват тези, на които предстои да излязат на свобода. Ще се обособи сграда за администрация, която ще има топла връзка към корпуса на затвора. Ще има стъклени прегради, а новата конферентна зала ще е също с изглед към Рила. Площта, на която ще се реализира проектът е 151 969 кв. м, ще вдигнат нови сгради с разгърната застроена площ 13 592,83 кв. м и ще се преустроят съществуващи с площ 7 595,50 кв. м. Затворът ще е разделен на две зони, първата ще с повишено ниво на охрана. Там ще се строи сграда за администрация и корпусът с 200 килии. Ще се преустрои съществуваща сграда за складове, кухня, перално, медицински и спортен център на закрито за лишените от свобода. ще се строи училище, зала и библиотека, старо хале ще се преустрои за производствени нужди, където затворниците ще работят. ще се вдигне параклис и ще се оформят спортни площадки. Втората зона ще е с по- лек режим на охрана. Там ще се построи нова сграда за център за обучение на персонала и служители, съществуваща сграда ще се преустрои за хотелска част към центъра за обучение на персонала и служители.

Така трябва да изглежда новият комплекс.

Преходното отделение за излизащите на свобода ще се вдигне от нулата. Ще се преустрои стара сграда за социален център. Тук също ще има спортна площадка, ще се оформи и паркинг. Както сме писали, проектът разбуни духовете в Самораново, хората се страхуват, че в селото, което се води курортно, ще има стотици затворници. Местните също така се питат как старата, продънена водопроводна мрежа ще издържи да поеме и обект с такива мащаби? Селото е пословично с проблемите си с водата, заради което хората на два пъти излизаха на протести на площада в Дупница. Общината има проект за цялостен ремонт на мрежата, който от няколко години отлежава в Министерство на регионалното развитие в очакване някога да получи финансиране. Надеждите в селото са с проекта за затвора държавата да се сети за него и да реши водните неволи на саморанци.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here