ГУМ Дупница осъди наемател на заведение за 10 307 лв., не плащал даже ток и вода, въпреки отстъпките от наемите

ГУМ Дупница осъди наемател на заведение да плати над 10 000 лв. До исковата молба се стига, след като наемателят на заведението на втория етаж „КСБ- България” с управител Красимир Стадалски забравил на плати наемите си от май 2021 г. до януари тази година. Не са осребрени и фактурите за ток и вода. Фрапиращото е, че това се случва на фона на серията отстъпки, които бяха гласувани от Общинския съвет за наемателите на общинския магазин в разгара на пандемията от ковид 19. Както сме информирали, в началото на миналата година наемите бяха опростени, а през есента до отпадането на изискването за зелен сертификат всички наематели ползваха 30 % отстъпка от дължимите суми по договорите отново по силата на решение на ОбС Дупница. В решението на съда е записано, че договорът с фирмата е сключен през февруари 2016 г. и до февруари на миналата година те плащали редовно задълженията си. Фирмата ползва заведение от 100 кв. м и 32 кв.м помощни помещения на втория етаж на ГУМ срещу наем от 561,80 лв., като токът и водата се плащали допълнително от наемателя. От представените от управата на ГУМ фактури по делото се вижда, че за месец март, когато наемателите бяха освободени от плащане на наем, стопанинът на заведението не е осребрил фактура за консумативи на стойност 1250 лв., не е платена и сумата от 174,79 лв. за август. Заради отстъпките, правени от общината, има фактури за наем от ноември за 333,45 лв. и за декември 2021 г. и януари 2022 г. от по 393,26 лв., тъй като е начислена отстъпката от 30%. Това обаче явно не мотивира наемателят да се издължи. Сметките показват, че неплатените наеми възлизат на 4513,65 лв., а непокритите сметки за консумативи са 5793,75 лв.

След спускането на изискването за зелен сертификат зам.- кметът Олга Китанова и кметът Методи Чимев обещаха подкрепа за търговците при визита в магазина през есента. ОбС гласува 30% отстъпка от наемите до отпадането на зеления сертификат, което се случи през пролетта.

Макар от ГУМ да са предоставили препис от исковата молба на фирмата, от дружеството не са депозирали писмен отговор в съда и не са изпратили свой представител на делото. Така съдът осъжда, че дружеството трябва да плати на ГУМ сумата от  10 307,40 лв., а също и разноските по делото в размер на 1252,30 лв. Както сме писали, след като спря да действа мярката от 30% отстъпка от наемите, търговците от първия етаж засипаха ръководството на ГУМ с молби за прекратяване на договорите си. На организираните през лятото на миналата година търгове те спретнаха луда надпревара, като имаше щандове, за които мизата за наем беше вдигната на по 1000 – 1200 лв. на месец. На последвалите през пролетта на тази година процедури търговците си върнаха щандовете на началните наемни цени, тъй като до наддаване не се стигна.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here