Направи впечатление, че даже за изпита не беше окосена тревата около школото.

20 треньори към Спортното училище в Самоков изпитваха днес 24 малки спортисти, желаещи да се запишат в школото. Така при изключително слаб интерес днес приключи вторият изпитен тур за прием в училище „Никола Велчев“ – Самоков. Преди да бъде даден старт на изпита директорът Антоанета Кочова, която от две години управлява с условието до „провеждането на конкурс”, и зам.- директорът Илиян Георгиев строиха децата за обща снимка.

Кочова не пожела да уточни пред наш екип колко деца са подали заявления за прием по различните видове спорт, отказа и коментар защо част от клубове са без деца, като помоли да не пишем точната бройка по отделните видове спорт. Обяви, че заявленията са общо 24, но не се знаело колко от тях реално ще се запишат. ”Няма нужда да описвате всяка бройка по спорт, не мисля, че е редно, няма да ви дам информация повече”, заяви Кочова и се затвори в кабинета си. Потърсихме за коментар и заместника й Георгиев, който обаче по телефона беше предупреден да не коментира.

Оказа се, че в училището влизат 24 бъдещи надежди в дисциплините ски биатлон, ски алпийци, ски бягане, сноуборд , борба, бокс, футбол при общо десет спортни клубове към школото, от които СК” Бороспорт”- ски алпийски дисциплини, „СК” Чамкория”-ски алпийски дисциплини, СК” Александър Логистик”-ски бягане, „Рилски спортист”-ски бягане”, СК”Рилски спортист”-ски биатлон, СК” Боровец 2016г” –ски биатлон, футбол, бокс, и сноуборд. По видовете спорт са назначени над 20 щатни бройки треньори към училището и към общинското дружество УСШ „Спортни имоти”. Днес се оказа, че треньорите и учителите по спорт са повече от кандидатите.

„Кампанията като цяло върви по-зле от предходни години, обяснението ни е, че се скъса живата връзка между директор, клубове, община, треньори, деца и родители. Школото е общинско, а днес по време на изпита нямаше представители от общината и от инспектората по образование. Това е отношението към младите спортисти.”, коментираха родители и треньори. Тестовете за оценка на нивото на развитие на двигателните качества се проведоха единствено пред погледите на треньорите. Не стана ясно кога бяха изготвени протоколите от изпита. Нито пък кой е председател на комисията. Въпросът е дали треньорите не са в конфликт на интереси да провеждат сами изпитите си и кой от ръководството проследи дали децата са издържали? Оказа се, че най-голям е интересът към борбата- имаше 12 деца от спортен клуб „Рилски спортист”. Желаещите за бокс бяха четирима, сред тях синът на треньора Веселин Райчев –Мартин.

Три деца положиха изпит за ски бягане за пети клас, всичките от клуб „Александър Логистик”с треньор Красимир Матиканов и две за попълване на групите. За футбол кандидатите бяха двама, за ски биатлон към клуб „Боровец 2016” един кандидат с треньор Деян Разложки. От клуба по сноуборд се представиха с един кандидат с треньор Христо Ахтаподов. Нито един кандидат не прояви интерес на първия тур по ски биатлон „Рилски спортист” с председател на клуба Димчо Петров. Треньор е Георги Фъртунов, който замества Вася Йорданова. Фъртунов е един от многоуважаваните треньори в България. През 1984 г. той основава ски биатлона в града, през годините е създал множество легенди. Над 20 години е бил треньор в националния отбор.

За втора поредна година липсваха желаещи и в ски бягането към клуб „Рилски скиор” с председател Лиляна Кръстева и треньори- Божидар Димитров и Елена Георгиева. „Училището е пред пускане на кепенци и една част от треньорите, само за да спасят училището и спортната му слава, с всички усилия убеждават родители да записват там децата си. Кой каква работа е вършил през годините при толкова треньорски щатни бройки, има ли връзка между спортното училище и клубовете и каква е тя? , се питаха родителите. Ежегодно преди края на учебната година Спортното училище би трябвало да провери по спортните клубове колко деца искат да учат в школото. От няколко години обаче тези заявки се разминават драстично.  А иначе изпитът за прием се провежда в рамките на два дни. Правят се медико-биологически тестове в школото и психологически тест, проверка на спортно –техническите умения по вида спорт, включващ тестове за технико-тактически умения, за кондиция и за координация; и вторият ден включва изпит за проверка нивото на развитие на двигателните качества Извършва се по съответния спорт, по низходящ ред на получения сбор точки от тестовете, съобразно заявения вид спорт.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here