Кирил Стоев към талантите на Граово: Всички Вие сте живото огнище на националното ни самосъзнание

За мен е чест да открия Регионалния етап за XII Национален събор на народното творчество – Копривщица – 2022г. В тези два дни над 700 участници от пернишко ще се качат на сцената и ще покажат съкровищницата на граово“, каза областният управител Кирил Стоев и даде начало на Регионалният преглед за Националния събор в Копривщица.
„Днес от тази трибуна искам да ви кажа нещо важно – всички вие сте живото огнище на националното ни самосъзнание. Благодарение на общите усилия на млади и стари, даряващи време и средства, фолклорното наследство от предците ни, което показвате и го предавате на тези след вас е един от стълбовете на българския дух. Желая успех на всички ви и съм убеден, че ще представите област Перник пред цяла България, с най-доброто, което пази уникалността на граово по един неповторим и несъизмерим начин“, заяви Стоев.
В рамките на два дни (18 и 19 юни) на сцената на ОДК-Перник своите таланти и изпълнения ще покажат над 700 участници от общините Перник, Брезник, Радомир, Земен и Ковачевци. В събитието участват 65 индивидуални изпълнители –певици/ певци, разказвачи и хумористи на традиционен фолклор, 16 певчески групи, 26 танцови формации и хора с песенен съпровод, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и 1 Ансамбъл за народни песни и танци.
Журито на Регионалния етап е в състав Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев, утвърден етнохоролог, Цветана Манова, етнолог.
Събитието се организира от Областна администрация – Перник и община Перник, а сред официалните гости на откриването бе и заместник областният управител Ива Борисова.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here