За трети път Общински съвет Дупница ще нищи сегата с плановете на бизнес семейството Ирина и Николай Божкови да развиват бизнес в село Яхиново. Както сме писали, през 2019 г. те обявиха намерение да строят цех за топене на пластмаса с автосервиз и склад, което вдигна на бойна нога селото. Недоволството на хората попари мераците за цеха, проектът беше редактиран и останаха само сервизът и складът. На два пъти вече Общински съвет отказа да даде зелена светлина за изработването на ПУП и смяната на предназначението на земята в местността Полето, където е идеята да се реализира инвестицията.

ОбС Дупница не разреши строителството, но съдът за втори път връща решението.

Божкови обаче обжалват и съдът за втори път върна решението на местния парламент и сега то е на дневен ред за сесията в петък. Страховете в Яхиново са, че, веднъж одобрен, проектът съвсем лесно може да се върне към първоначалния вид, включващ и топенето на пластмаса, за което вече няма да е нужно разрешението на ОбС Дупница. Искането на местните беше земята да не се преотрежда за производствени нужди, а за обществено обслужване, което изхвърля пластмасата от асортимента. „Не получихме отговор защо искат земята от земеделска да бъде преотредена в такава с предимно производствено предназначение. Какво ще произвеждат в автосервиза и складовете?.“, коментира кметицата на селото Софка Скоклева на заседание на Общинския съвет през миналата година. Местните споделят, че Божкови от години живеят в Италия, където развивали именно  дейност, свързана с преработката на пластмаса.

Жителите на селото са на бойна нога, кадърът е от протеста им през 2019 г.

„Това ще е дупнишкото Алепу. (припомняме, че на плажа край известната подпорна стена- хотел беше открито сметище б.а.). Ние сме съгласни да се направи автосервиз и склад, но не искаме до къщите ни да се топи пластмаса. Искаме избистряне на инвестиционното намерение. Защо земята не се преотреди в такава за обществено обслужване, нали ще има автосервиз? Какво ни гарантира, ако ние днес гласуваме „за“ сервиз и склад, че утре няма да се върнат към първоначалната си идея с пластмасата?“, обяви на сесия и Вергил Кацов, който междувременно напусна Общинския съвет. Той е от селото и е част от инициативния комитет, сформиран от яхинци  срещу проекта. Конкретното искане, което е входирано за разглеждане в ОбС е за разрешение за изработването на проект за Подробен устройствен план – План за застрояване  за промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди в местност „Полето”. Проектът се върти вече от 2 години, заявленито на Ирина и Николай Божкови е входирано в общината на 21 юли 2020 г. Божкови действат чрез пълномощника Радка Малешевска. В момента имотът е с предназначмение ливада, а собствениците искат разрешение да се промени на обект с производствено – обслужващо предназначение „Автосервиз и склад за нехранителни стоки».  Обявеното намерение е за застрояване с производствено – обслужващо  предназначение   с височина от 3 до 10 м , плътност на застрояване максимум 80 %; интензивност на застрояване макскимум 2,5.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here