След нападението в Самоков: Сербезова иска ефективни присъди за агресията над медици

Проф. Асена Сербезова

Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа.

Това се казва в позиция на здравния министър Асен Сербезова във връзка с нападението над медиците в Самоков. Двама мъже бяха арестувани след опит за саморазправа с лекар и фелдшери във филиала на Спешна помощ след смъртта на баща им.

„Под никаква форма не приемам за допустима агресията и насилието. Те не решават проблеми, а само създават такива. На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение. Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично.“, казва още Сербезова.

По нейни думи министерството на здравеопазването има действащо споразумение с Прокуратурата на Р България за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици.

„Като министър ще настоявам за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди, за да покажем, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас.

Случаят в Самоков за пореден път ни напомни, че трябва всички заедно активно да работим за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, преди безвъзвратно да сме го загубили, а с него и тези, които са останали в България, за да ни лекуват.“, се казва още в разпространената от Министерството за здравеопазването позиция на Асена Сербезова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here