Над 1 000 души посрещнаха Бойко Борисов в Кюстендил, архимандрит Исаак: С този кръст ще побеждаваш! /Видео/

Над 1 000 жители и гости на Кюстендил посрещнаха Бойко Борисов в залата на театъра, която събира 700 души, но имаше много правостоящи, а други не можаха да влязат и останаха отвън. Мероприятието протече при перфектна организация на кмета Петър Паунов и лидерът на ГЕРБ Даниел Данчев. Рано сутринта Борисов посети централната църква, където получи икона с картина от Възкресение Христово от архимандрит Исаак в Кюстендил.
Архимандрит Исаак си спомни за срещата с Бойко Борисов, когато са отпуснати средства за храмовете в Кюстендил и когато Разпети петък е обявен за официален празник. „Тогава ние видяхме, че вие обичате Църквата и вярата. И вървите с вярата напред. Император Константин с кръста Христов е отишъл в Рим и го е освободил от тиранина, след като сънува сън с кръст небето и глас от Бога: „С този кръст ще побеждаваш!“, каза още той.
„Никой не е направил за България повече от Вас-хората вече направиха разликата. Те идват в манастира и коментират, че са разочаровани. Щом загубиш нещо добро, тогава го оценяваш. И искаш да си го върнеш“, разказа игуменката на манастир в Кюстендил.
Архимандрит Исаак сподели, че винаги споменава Борисов и екипа му в своите молитви. „Когато обичаме Бог, Той дава възможност. Продължавайте богоугодното си дело още дълги години.“, допълни игуменката. Майка Игуменица призна, че се моли Борисов да се върне на власт.“ Вие имате един от най- вярващите кметове в страната, браво! И много ми хареса Кюстендил, от снощи сме тук, разходих се и в парка, той е прекрасен. Убеден съм, че без Бог не можем да направим нищо, Кой го беше казал, сам Христос.“ – каза Борисов.

В залата на театъра Борисов беше посрещнат с възгласи и голям възторг. Баба Искра от Сапарева баня беше омесила баница за Борисов, той почерпи гостите.

Тук бяха кметовете на Дупница инж. Методи Чимев, на Рила – Георги Кабзималски, на Кочериново Иван Минков, зам.- кметовете, председателят на ГЕРБ Дупница Ивайло Константинов, бившият депута Радослава Чеканска. Оказа се, че Раслава Чеканска и шефът на парламентарната група на ГЕРб Десислава Атанасова са големи приятелки, двете се прегърнаха сърцато и си приказваха дълго време. Приветствие поднесе лидерът на областната структура на ГЕРБ Даниел Данчев, който беше един от истински щастливите и горди кюстендилци.

Дупничани също бяха на ниново и приветстваха Борисов с разгърнат транспарант:

„Те лъжат Брюксел, особено за Северна Македония. Най-корумпираното правителство е това и с времето ще го видите. Европейските пари повдигнаха България. И ако бяха умни, всяко правителство щеше да ги пази тези европейски партньори. Затова само при ГЕРБ работеха и нямаме 1 евро спряно от еврофондовете, а дойде ли ново правителство и ги спират. Това каза за управляващите лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Там той се среща със симпатизанти. С него също са Делян Добрев и Томислав Дончев. ,,То и нас ни е страх – не от репресии, а от това, което ще се случи, ако мине актуализацията на бюджета. Понеже президентът Радев знае, че наесен ще има служебно правителство, иска тази актуализация“, коментира още бившият премиер. Една нова велоалея няма за една година в Кюстендил. Честита ви „Промяна“. Готови тунели – не ги пускат. Прекарват тунели през Кресна и никога няма да станат. „Струма“ щеше да е готова догодина, най-тежките участъци бяха готови. Това не е за ръкопляскане, това е мъка. Жал ми е, толкова труд. Година и половина не са пипнати мантинелите по „Струма“, посочи той.

,,Още малко ще ги похвалят медиите. Те хората ще бият с камъни и тях, защото това внушаване, че те правят нещо, ще го платим с дългове. И не само инфлацията е проблем. Коя държава с евро е оставена да падне?! Ето и нашата съседка Гърция. А ние ще сме все в чакалнята. Няма да има Еврозона, за съжаление, с прискърбие го казвам“, добави той. ,,Ти имаш евтин газ, но като се правиш на ястреб… Какво ще стане след август-септември още не знаем. Имаш руска рафинерия „Лукойл“. Слагаш им таван на горивата. Да, може да дойде наказателна процедура от Брюксел. Но кое ни е по-важно? Народът ще кара с евтино гориво. И аз нямаше да дам това да се случи. Ние това сме го правили 12 години. И тогава имаше кризи“, каза още Борисов.

Трябва да си отговорим на един въпрос – всъщност какво се иска от нас. Ако мине актуализацията на бюджета и изтеглят тези милиони, ние ще сме в голяма дилема. Народът ще иска да го спасяваме. Хем ги залъгват, хем източват бюджета, хем няма реален принос за икономиката. С една дума, на нас може да разчита народът, обясни бившият премиер.

,,Снощи в кръчмата говорих с разни хора и те ме питат „защо така не протестират сега“. Положението е толкова тежко и хората са толкова притеснени за собствените си спестявания, че хабят цялата си енергия за това. Хората, като са ги избрали тия, са им дали правото те да теглят кредити от тяхно име. Те за 3 години смятат да увеличат дългът на 50 млрд. лева. Тези дългове са 10-годишни, после ще ги удължат още веднъж. Накрая нали разбирате, че няма те да платят тия пари. След мандата според мен ще са избягали и по островите няма да можем да ги намерим и всеки един от нас ще трябва да плати тези заеми“, посочи бившият енергиен министър Делян Добрев. Борисов вдигна футболна купа и обяви: Ще повторим победата на предсрочните избори тази година ,,Иска ми се сега тук до мен да беше някой от душманите, които ни хулят и обиждат, и да млъкне. Едва ли има човек, който вече не е в състояние да направи разлика и без наша помощ. Няма ни посока, ни политика, ни цел. Илюзия е, че можеш да лъжеш, да мамиш и да ти се разминава постоянно. Понеже няма експертиза, в момента помпаме нов дълг. Лошият родител и лошият управник оставя на децата си дългове. До оставка ще се стигне, дори без наша помощ. Тази коалиция ще се срине“, посочи бившият вицепремиер Томислав Дончев.

„Никога не сме противопоставяли секторите един на друг, включително заведенията с образованието. Трудно е, оборотите не са както преди, но държавата активно подпомага със социално-икономическите мерки 60/40 и 80/20, тъй като тук са ангажирани много работни места“, заяви премиерът Борисов в Кюстендил, където разговаря с председателя на Българската асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. А кметът на града Петър Паунов изказа благодарност към правителството за решението за прилагането на локално ниво на противоепидемичните мерки.

„Искаме единствено да работим, мисля, че се справяме добре с противоепидемичните мерки, които стриктно спазваме“, подчерта Алибегов. Председателят на Българската асоциацията на заведенията изтъкна, че по констатирани нарушения не може да се съди за целия сектор и призова колегите си за отговорно отношение.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че през следващата седмица предстои да бъдат разплатени близо 20 милиона лева по мярката, реализирана съвместно от НАП и Министерство на икономиката, чрез която се компенсира спада в оборотите на фирмите заради пандемията. Средствата ще достигнат до всички фирми, които са подали документи и отговарят на изискванията. Мярката е на обща стойност 156 млн. лв. като са подадени 8157 заявления за над 110 млн. лв. До този момент са изплатени 64,3 млн. лева на 5440 фирми.

Заедно с премиера Борисов в Кюстендил бе и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който докладва за актуалната ситуация, свързана с коронавируса в региона. „Леко повишен е натискът към болницата в Кюстендил, снощи са приети 9 души, остават 20 свободни легла. Разбрахме се с РЗИ Кюстендил и с екипа на болницата как да направим новата организация с цел още по-добро осигуряване на навременни медицински грижи“, информира здравният министър. Ангелов добави, че ситуацията в Гоце Делчев е сериозна и затова ще се извърши реорганизация със съседните болници. Здравният министър добави, че над 12 000 ваксини са поставени във вчерашния ден.

По време на посещението на премиера Борисов в Кюстендил стана ясно, че над 100 млн. лв. са инвестициите в инфраструктурата на Кюстендил. Ремонтирани са улици, водопроводи, санирани са над 53 жилищни сгради. Една от основните задачи в Кюстендилско през следващите години ще бъде и изграждането на язовир „Кюстендил“, с който ще бъден решен проблемът с питейната вода. Ще са нужни около 60 млн. лв., които ще се отпуснат от държавния ВиК холдинг.

В Кюстендил премиерът Борисов посети, като съобщихме първо храма „Успение Богородично“, за чието обновяване правителството отпусна през февруари т.г. над 1 милион  лева. Храмът е на повече от 200 години и е паметник на културата с национално значение. Само през настоящата година кабинетът подпомогна църквите и манастирите в Кюстендилско с повече от 2 милиона лева. „Към всички религии трябва да се отнасяме с уважение“, посочи Борисов и пое ангажимент джамията в града също да бъде обновена. Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че на предходното правителствено заседание бяха отпуснати средства и за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“-Шипка. „Някои много обичат да ходят веднъж в годината на Шипка, но всичко е в разруха. Сега ние ще го ремонтираме и направим“, изтъкна министър-председателят.

Най- важното, което Борисов обяви беше, че се теглят се дългове за 10 милиарда, които ще плащат децата ни.“ Спрете се! Xората вече искат промяната, но тя е в ГЕРБ. Това каза по време на среща със симпатизанти в Кюстендил лидерът на партията Бойко Борисов и подчерта, че партията се е получила от допуснатите грешки. Откакто сме се дръпнали – нито един саниран блок. Не било хубаво – ами направете си сега, като не е хубаво, коментира лидерът на ГЕРБ по адрес на настоящото правителство. Дълг след дълг, спрете се, защото ще плащат децата ви!, заяви бившият премиер. „В момента вдигат тавана на 10 млрд. дълг. Какво ги правят тези милиарди“, попита бившият премиер. Той засегна и задълженията от 16 млн. лева, които има най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов“. „Болницата беше в окаяно състояние. Започнахме отделение по отделение. Стана приказна. Вчера прочетох – 16 млн. дълг. Тези дългове ще ги плащат децата. Ако ГЕРБ са крадяли по 8 млрд. лв., защо сега от „Промяната“ вдигат тавана на дълга?! Значи те крадат по 10 млрд. лв. От ГЕРБ никога не сме крадяли, но това е тяхната логика. Медиите обаче не задават въпроси“, заяви Борисов. Той уточни, че президентът знае, че през есента ще има служебно правителство и затова сега иска актуализация на бюджета. Според Борисов при неговите правителства се е строяло усилено по цялата държава. „Сега няма и мантинела сложена. Една година не се извършва поддръжка на пътищата. Медиите търсеха крива плочка след ремонта на „Граф Игнатиев“, а сега няма една поставена плочка. Една къщичка за пиленца няма. АМ „Хемус“ също никога няма да бъде завършена.“, каза още председателят на ГЕРБ.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here