Гръмна сондажът на Гейзера в Сапарева баня, от 17 л/с водата бликна с 30-40, кметът: Нуждаем се от най- добрите хидрогеолози

„Нова сондажна тръба е нужна за Гейзера, борим се с ужасна авария, надеждите са до неделя всичко да се реши. Има и друг проблем, досега дебитът на извора беше 17 л/ сек, а сега блика вече с 30-40 л/сек.”, това сподели във връзка с аварията кметът на курорта Калин Гелев. Сатава ясно, че сондажната тръба избила в четвъртък. След като резервоарите се изпразнили, за първи път днес хотелите са останали без вода.

Кметът Калин Гелев край Гейзера. СН: архив.

„Хотелите са без минерална вода от днес, тя тече по стария канал към санаториума, няма опасност да залее полето. Уведомили сме всички институтиции- Басейнова дирекция, МОСВ, областна администрация. Положението е критично, изби сондажната тръба, която е на 450 м дълбочина, нуждаем се от най- добрите хидрогеолози.”, сподели още кметът.

Водата буквално извира около съоръжението.

Съоръженията и миниралната вода са изключителна държавна собственост. Задача на кмета е да обезопаси района, защото става въпрос за 103- градусова вода. Очаква се мнението на научни работници, които да се произнесат какви материали да се използват при ремонта и запълване на дупката. От мястото на аварията споделят, че Гелев не се е прибирал, нон стоп е на място и следи работата на работниците. Надеждите на всички в Сапарева баня са въпросът да се реши възможно най- бързо.
Гелев би тревога за проблема още през миналата година, когато се прави ремонт на Гейзера, бяха подменени всички тръби и кранове по инсталацията, изградиха се отклонения към ползвателите, които бяха снабдени със собствени водомери, отчитащи колко точно се ползва. Тогава бяха използвани тръби и кранове от най- високо качество, тъй като водата е богата на сяра и разяжда всичко. „Най- критично е положение в сондажната тръба, която слиза на 450 м дълбочина. Тя се оказа в относително стабилно състояние. Подземните съоръжения при каптажа са правени през 50-е и 60-е години и са силно износени и корозирали. На повърхността водата извира с температура 104 градуса, под земята е много по- гореща, което доведе на големи проблеми около ремонта, тъй като няма как да бъде спряна водата.“, заяви преди повече от година градоначалникът Калин Гелев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here