Сесия под обсада в Благоевград! Протест пред залата и словесни дуели вътре за заема от 17 млн., кметът: Маските паднаха! 

„Маските на политици и партии днес паднаха. От 35 години този град има нужда от реновация, той трябва да се рестартира.”, това обяви на сесията днес кметът на Благоевград Илко Стоянов след залп от изказвания във връзка с предложението за тегленене на дългосрочен заем от 17 млн. лв. за ремонт на пустеещия аквапарк. Както съобщихме, точката не получи подкрепата на мнозинството. Преди заседанието около 100 човека се събраха на площада, за да изразят позиция по най- горещата точка от дневния ред.

Сред събралите се беше лидерът на ГЕРБ Благоевград Росица Димитрова, бившият зам.- кмет в екипа на екскмета Румен Томов Любен Милев, присъстваха съветниците Иван Станчев, Калоян Ханджийски и др. Те заявиха позиция срещу тегленето на заема. Според Милев с 1-1,5 млн. басейнът можел да се ремонтира.

Имаше обаче и хора, подкрепящи инициативата за поемане на дълга, с който да се финансира ремонтът. За проекта се обявиха от спортната общност. Спортисти коментираха, че един такъв комплекс ще е добре дошъл за тях, защото дава възможност за по- разнообразни тренировки. „В момента ходим на басейн в Симитли, това ни струва пари, а защо тук да нямаме такова съоръжение? В крайна сметка сме областен град.”, коментираха те.

Дебатът в залата продължи над час и половина, като изказвания се направиха от всички политически групи. Подразнен от категоричната позиция срещу заема, кметът Стоянов отвърна на удара. „Василиса Павлова чете декларация, но забрави, че по нейно време като зам.- кмет при Румен Томов е гласуван кредит за 5 млн. лв. с лихва 1,44, която е плаваща. Не заня някой да попита обществеността тогава дали да се тегли този заем и кои улици да се ремонтират с парите. Декларации четат Красимир Роячки и Кирил Илиев. Загрижени спасители, Роячки говори за празни чекове. На 9 април 2019 г. той е подкрепил поемането на краткосрочен дълг от 7,5 млн.лв. за европроекти по предложение на екскмета Камбитов.

Тези пари са усвоени без обществено обсъждане. Но са взети и са харчени. Сега същите хора, включително и Радослав Тасков, са защитници, но тогава явно са приветствали.” Напежрението в залата ескалира, Роячки започна да изброява спечелените проекти за енегоспестяващо улично осветление, ремонт на площада, саниране на блокове, на полицията… Стоянов отвърна като уточни, че в момента се плаща корекция от 3,5 млн. за ремонта на площада. Кметът обви, че вече не може да се разчита на безвъзмездно финансиране на проекти. „Не може да се разчита на държавата, ако чакахме държавата, какво ли щеше да е положението в Покровник?

Аз съм за децентрализацията. Сега в София има една каца с мед, в която са изтеглени всички блага от общините и ние ходим и се молим. Няма вече безвъзмездно финансиране от Европа, освен за социални и проекти за образованието. Всичко останало ще се финансира чрец Европейската инвестиционна банка и Финансово упавелние и контрол ФУК.  Лиха от 0,47%, а срокът за връщане е 20 години.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here