Конкурс по мярка за хотелиера В. Вакарелски от Говерадци одобри ОбС Самоков, след като като кметът им се скара

Конкурс по мярка за хотелиера от Говедарци Валери Вакарелки одобри днес Общинският съвет в Самоков по предложение на кмета Владимир Георгиев. Над 1 час продължи дискусията за провеждането на конкурс за поставянето на преместваем обект на терен от 24 кв. м в градинка в курортното село Говедарци. Обект на спора стана условието, че в търга може да участват хора, които са работили по облагородяването на градниката.

Куриозът е, че в момента на място тече ремонт, иницииран от инициативен комитет, част от който е именно Вакарелски. Докладната касае отдаване под наем на общински терен с площ от 24 кв.м., представляващ част от общински поземлен имот с с площ 2435 кв.м. за поставянето на фургон. В местната администрацияи е постъпило заявление именно от Валери Вакарелски, който върти къща за гости срещу градинката. В селото се коментира, че той няма двор и целта е да създаде ресторант в градинката срещу къщата си за гости. Съветниците надигнаха вой срещу предложението, след като кметът Владимир Георгиев им дръпна едно конско, те послушно гласуваха докладната.


Иначе първи глас надигна д-р Димитър Панев. „Постоянно говорим за лошото състояние на улиците в селото. Общинска администрация поеха ангажимент дупките да се запълнят, но това така и не се случи. Пътят е много компрометиран, трафикът е затруднен, има предпоставки за пътни произшествия. А за отдаването под наем на селищния парк, по който се работи вече, искам да попитам общината ли работи или фирмата на заявителя Вакарелски? Защо е условиято наемателят да вложи 15 хил.лв за направа на дренаж, подравняване и благоустрояване на терена, като това нещо се прави в момента? Ако именно Вакарелски работи, което още не му е предоставено, как е възможно да се допусне, че право на участие в тръжната процедура имат лица, проявили съпричастност към инициативи, организирани в селото като с доброволен труд, така и с дарителски дейности, доказано с представена служебна бележка от кмета на с. Говедарци? Главният въпрос е ограничава ли се правото на всеки да участва в тръжната процедура? Предлагам тези условия да отпаднат.”, заяви Панев. Съветничката д-р Трендафилова също коментира, че и в момента се работи в градинката. „Вакарелски ли работи на място, нищо не можахме да разберем. В инициативния комитет влиза и сестрата на секретаря на общината Ангелина Вангелова Ани. С какви средства се облагородява теренът в момента?” Коментарите ядосаха кмета Георгиев, който нахока съветвиците, че от 30 години никои не е пипнал тази градинка в Говедарци, а сега те спират инвестициите.


„30 години нищо. От две години има инициативен комитет, който към настоящия момент работи и облагородява градинката. От концерти в селото се събраха 6 хил.лв., даден ни е отчет за това нещо. Именно този инициативен комитет със собствен труд и с тези средства намират съмишленици. Общината също помага. Молбата на В. Вакарелски е на мястото, където се работи, да направи временен обект, той ще финансира изграждането на детски съоръжения или вид фитнес, за да стане градинката по- атрактивна. Затова сме заложили тези условия, човекът я иска, а също и инициативният комитет. Относно лошото състоияние на пътя искам да каже, че лично съм написал три писма до АПИ, моля ги в този участък поне да се изкърпят дупките. В рамките на селото ние ще ги изкърпим”, заяви кметът. „Ако Вакарелски реши да разширява терена в последствие, ние какво правим? В една от точките пише да направи инвестиции за 15 хил.лв., кмете, вие добре знаете, че дренажът е направен още миналата година, напишете, дайте документи какво е дала като средства общината и какво ще влага бъдещият инвеститор. 15 хил. лв сигурно тревата ще му струва, а в момента всички знаем, че преди търга там се работи.”, коментира Емил Кривошиев. Дългата дисикусия ядоса кметът. „Не правим никакви изменения по градинката. Кое изпреварваме, не сме заделили средства в бюджета за това нещо. Смятам, че такива хора трябва да поощряваме, а не да им се пречи. Даваме да се разположи временен обект, но въобще не може и няма да има правото да събира такси в останалата част в градинката. В Говедарци има над 20 градинки, нито един жител не е пожелал да ги оправи. Не сравнявайте туристическата градина с такива обекти. Вакарелски се ангажира да инвестира в тази площадка.”

Включи се и кметицата на Говедарци Лорита Христова, която заяви, че не може да намери срещу граждански договор хора, които да се грижат за градинките в селото. Секретарката на общината Ангелина Вангелова пък защити сестра си: ”Намеси се името на сестра ми, че е в инициативния комитет. Градинката приличаше на змиярник, нерегламентирано сметище. Заявлението на Вакарелски е от две години, той е привлечен от самия инициативен комитет, който влага лични средства, за да превърне това място в приветливо.” В крайна сметка предложението беше прието с 26 гласа „за”. Теренът от 24 кв. м ще се отдаде под наем за 5 години, а спечелилият трябва да вложат 15 000 лв. мястото. Посочените дейности да бъдат извършени за срок от 1 година, да се разкрият минимум 2 работни места.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here