Архиерейско наместничество в Кюстендил, съвместно с Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ в града, посвещават седмицата преди 24 май на Светите братя Кирил и Методий, на българските азбуки – глаголица и кирилица, и на славянската книжовност, просвета и култура.

Затова от 16 до 23 май, в двора на храм „Свети Димитър Солунски“ – квартал „Капията“ в Кюстендил, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит ученици от целия град имат възможност чрез беседа и образователни ателиета да се запознаят с живота и делото на светите братя Кирил и Методий, с личността на Преподобни Паисий Хилендарски, от чието рождение тази година се навършват 300-години, както и с графичните системи на глаголицата, кирилицата и с историята на писмеността. Наред с това, децата могат лично да опитат различните методи на писане на нашите предци.

Инициативата, наречена „Азбучни послания“ цели да повиши интереса и знанията на децата към ролята на светците за просветата на българския народ и значението на българската азбука.

На 16 май, първата група деца вече посети храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“. В двора на Архиерейското наместничество децата от Детска Градина „Славейче“ бяха посрещнати от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и другите организатори на събитието, след което бяха въведени в храма, за откриване на духовно-просветното мероприятие.

Децата, под ръководството на духовниците, г-жа София Пейчева и г-жа Зоя Александрова, имаха възможността да се запознаят с живота и делото на Св. братя Кирил и Методий, с личността на Преподобни Паисий Хилендарски и с графичните системи на глаголицата.

На 17 май, втора група деца взе участие в посветената седмица на св. братя Кирил и Методий и техните ученици. Това бяха децата от предучилищната група на 6-то Основно Училище „Преп. Паисий Хилендарски“ в Кюстендил. Те посетиха храма при Архиерейското наместничество и взеха участие в организираните за тях мероприятия.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here