ВСС пак отложи дебата по исканията за отстраняване на Иван Гешев

Иван Гешев

ВСС отложи дебата по исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Отлагането ще е до влизане в сила на определение на петчленен състав на ВАС. „За“ гласуваха 17 от кадровиците, Иван Гешев не участва в гласуването, предава „24 часа“.

В началото на заседането представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложи дебатът по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев да се отложи, докато се произнесе петчленен състав на ВАС.
Министър Йорданова обжалва решението на съвета да не разгледа всички нейни искания пред съда. В понеделник ВАС обяви, че частично трябва да бъде разгледан и случаят „Жоси“.

„Ако продължим да разглеждаме в настоящия момент, ще има неяснота какво ще се случи по нататък с процедурата. Правилно и законосъобразно е да се отложи днешното заседание и да се разгледа, когато влезе в сила определението на ВАС“, поясни Магдалинчев. Според него имало предпоставки да се отложи разглеждането.

На заседанието присъстват 18 кадровици. ВСС по закон е от 25 членове, но заради непопълнени три места в момента кадровиците са 22-ма.

Министър Йорданова обясни, че на 4 май, когато се е решило ВСС да заседава днес, делото също е било висящо пред ВАС.

Гешев отново повтори, че държи да бъдат разгледани по същество двете искания – на министър Йорданова и на проф. Янаки Стоилов. Той отново заяви, че исканията са смешни, особно това, че „главен прокурор подарява класици на неправителствени организации“.

„Много пъти отправях покана да дебатираме върху съдебната реформа. Това, което става, е политическа поръчка“, каза още Гешев. По думите му „съдебната власт е най-стабилната власт в този момент, целта е нейното овладяване, а цената ще платят българските граждани“.

„Ако главният прокурор има данни за злоупотреби, да приложи своите правомощия“, отговори министър Йорданова.

„Молбата ми е да отложим за един кратък период от време – седмица или десетина дни“, каза Магдалинчев. „Не мога да си представя днес да разгледаме исканията“, каза още той.

Министър Йорданова обясни, че обжалването на актове не е бавене на процедура, а се нарича законност.

Атанаска Дишева обяви, че ще подкрепи предложението на Магдалинчев, защото виждала в него надежда. Тя каза, че на 4 май нямало идея как ще се произнесе ВАС, но към днешна дата, имало произнасяне, че частично трябва да се разгледа случая „Жоси“.

„Разчитам на българския съд, в частност на петчленния състав на ВАС и смятам, че той ще приеме за допустимо предложението в неговата цялост“, каза Атанаска Дишева. Според нея процедурата се забавила на 22 юли м.г., когато ВСС реши, че не може да допусне за раглеждане по същество искането на проф. Янаки Стоилов. Тя припомни, че почти година ще стане от първото предложение, а то още не е разгледано по същество.

Главният прокурор подкрепи Атанаска Дишева. Той обясни че иска да се разгледат всички т. нар. основания в искането, имал ясен спомен от студентските си години. Спомените му от детската градина не били ясни, но се надявал, че няма да се направи искане за периода от раждането му през 1970 до 1977 г. , това щяло да го затрудни.

Да не се правят инсинуации за факти и обстоятелства, които излизат извън обхвата на искането, каза министър Йорданова.

Боян Новански също каза, че трябва да се отложи разглеждането.

Шефът на ВАС Георги Чолаков призова всички да се придържат към добрия тон. Той обясни, че има правен проблем. „Нека да оставим на спокойствие българския съд да си свърши работата, министърът има право да обжалва, това не е злоупотреба с право. Знам как ще се тълкува това наше произнасяне“, каза шефът на ВАС.

Според Гешев някои политици щели да обикалят телевизионните студиа. „Ние, за разлика от политиците, нямаме право да говорим неистини. Работим и нямаме време да обикаляме по телевизиите и не можем да насмогнем на политиците“, каза той.

Според Олга Керелска днес може да се развие дебатът, без произнасяне и ВСС да дебатира само по искането на Янаки Стоилов. Атанаска Дишева също я подкрепи.

„Не мога да повярвам, но подкрепям предложението“, каза Гешев. Той не участва в гласуванията.

Чувал съм от десет човека, че използваме процедурни хватки, каза Георги Чолаков. Той поясни, че има няколко основяния, които са неясни, а „предлагате да започнем дебат,“ каза Чолаков. Според него е важно да има системност.

„Дори и непопулярно, това е законосъобразното решение“, каза Чолаков, имайки предвид отлагане на дебата.

Според Калина Чапкънова, каквото и решение да вземе ВСС, ще бъдат критикувани. Тя също обяви, че ще подкрепи предложението на Боян Магдалинчев.

„Ако някой приема правото на жалба за процедурна хватка, това си е за негова сметка“, каза Магдалинчев. „Обществото трябва да знае, че преди всичко има ред и законност. Произнасяне ще има“, каза още той.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here