Миньори от Перник на бунт: „Зелена операция ликвидира българската енергетика“

„Ние сме тук на протеста в защита на колегите от Димитровград, ние сме от Перник, Мини „Открит въгледобив“. „Абсолютно справедлив е протестът, това некадърно правителство не може да се справи със задачите и да поведе България напред“.“В защита на колегите и съм аз на протеста“. „Остава да закрият и ТЕЦ- Бобов дол и да оставят българите на свещи през нощите.“ -викаха из улиците на София гневни мньори от Перник и страната.

Енергетици от Хасково, Бобов дол, Пертик протестират заради това, че електроцентралата им беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух, по специално на серен диоксид.  

Работници от затворената ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград са в София, за да протестират с искане за незабавно отваряне на централата. Недоволството им е заради решението на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да спре централата.

Работниците се събират пред Лъвов мост и вдигат плакати с надписи – „Днес зелен режим, утре режим на тока“, „Не убивайте енергетиката“, „Зелена операция ликвидира българската енергетика“.

Протестът на енергетиците е стигнал до МОСВ. Пред ведомството е сформиран кордон от полицаи, а протестиращите са излъчили представители, които разговорят с министър Борислав Сандов. След това протестното шествие ще тръгне към Министерски съвет.

След среща с вицепремиера и ресорен министър Борислав Сандов, проведена в МОСВ, главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиан Семерджиев заяви, че не е постигнато съгласие за възстановяване на дейността на централата:

„Бяхме чути, но си преповторихме абсолютно същите неща, които си ги говорихме през медиите последните години. Затова ние ще продължим с протеста“, каза Семерджиев.

В ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград работят 250 души  – те искат запазване на работните си места и централата им да заработи отново. Енергетиците са подкрепени и от свои колеги от други предприятия в страната, които смятат че протестът им е справедлив:

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here