С нокаут за 20 секунди в първия рунд състезателката на СК „Патриот“ – Дупница Алисия Сусанина стана републикански шампион по кикбокс

Алисия Бойкова Сусанина е родена през 2006 г. в град Дупница. Живее със семейството си в китното село Ресилово, община Сапарева баня. Деветокласничка е в Професионалната гимназия  по облекло и стопанско управление в Дупница, специалност „Икономика и мениджмънт“.

Алисия е една от младите надежди на СК „Патриот“. Тя е европейска вицешампионка, трикратна международна и седемкратна шампионка на България по кикбокс в категория до 60 кг, девойки младша възраст. Дни преди Европейското първенство по кикбокс в гр. Будва, Черна гора, разговаряме с нея за победите й в спорта и в живота.

– Алисия, на Републиканското първенство по кикбокс във Варна двата мача ги взе с нокаут за 20 секунди в първия рунд и спечели златен медал. Какво вложи в това първенство и как посрещна победата?

– Първенството премина доста добре, двата мача ги взех с два нокаута. Представих се на доста добро ниво. Много се подготвях за това състезание, понеже бях при баща ми извън страната в продължение на един месец и там тренирах доста усилено. Подготвях се при доста добри треньори и всичко мина супер. Това ми беше седма републиканска титла, за което много се гордея.

– Откъде идва любовта ти към кикбокса, в семейството ти има ли личности, които са свързани със спорта?

– Брат ми преди една година беше шампион в доста дисциплини, но спря да се състезава. Аз поех неговия път, да довърша започнатото. Майка ми, когато е била на моите години, е тренирала кикбокс и явно затова сме добри в този спорт. Кикбоксът е неизменна част от живота ми, това е нещото, което ме прави много щастлива, обичам да го правя и всеки път, когато идвам в залата, се зареждам с нови емоции.

– Ученичка си в ПГ по облекло и стопанско управление в гр. Дупница. Как се отрази онлайн обучението и присъствената или онлайн формата на обучение по ти харесва?

– Онлайн обучението е по-удобно. Но ако трябва да бъда откровена, ще кажа, че предпочитам присъствената форма, защото се виждам с приятелите, със съучениците и така създаваме нови моменти. Повече ми харесва присъственото обучение.

– Как приемат победите ти твоите учители и съученици?

– Уча в страхотен клас, със страхотен класен ръководител – г-н Борислав Иванов. Той много се радва на успехите ми и винаги ме поздравява за тях. Имам и прекрасни съученици. Благодаря им, че винаги ме подкрепят и се радват на моите успехи.

– Тренирала ли си други спортове преди кикбокса и имаш ли хобита?

– Танцувах седем години народни танци. След това тренирах волейбол, но любовта ми към бойните спортове ме влечеше винаги. И това е нещото, което ме прави щастлива.

– Как минава един твой тренировъчен ден и налагало ли ти се е да спазваш диетичен режим преди тренировки или състезания?

– Разбира се, диетите и режимите са част от този спорт. Свалянето на килограми, категориите… всичко това е част от този спорт. Когато се подготвях за европейското първенство, ми се е случвало да тренирам и по-два пъти, по-три пъти на ден, но наистина това не ми пречи въобще. И всяка една тренировка е радост за мен.

– Разкажи за твоите победи в кикбокса и за златните медали, които си спечелила?

– Тази година за първи път участвах на Европейската купа в гр. Карловац, Хърватия. Останах с много добри впечатления от всички отбори. Конкуренцията бе доста силна, доста силни страни с много състезатели. България е една от водещите по татами дисциплините, ринговете стилове, във всичко сме от най-добрите. Оттам станах европейска вицешампионка. Три пъти съм участвала в Международния турнир в гр. Козлодуй, в който участваха над 7-8 страни. Станах трикратна международна шампионка от тези състезания. Имам още медали от турнири и други състезания.

– Докато си била при татко си в Испания, си се записала на тренировки по бокс. С какви впечатления си от Испания?

– Имах възможност да бъда при баща ми за два месеца. Исках да видя как тренират и в другите страни. Там се записах на тренировки по бокс при руски треньори, които много ме харесаха. Казаха, че даже искат да ме задържат там. Испанците са много гостоприемни хора, като отидох в клуба да тренирам, доста добре ме приеха. Помагаха ми страшно много и ме смятаха за част от техния клуб, и по никакъв начин не отстъпвах на техните състезатели. Испания е много красива страна, но България е мястото, в което съм родена и израснала. Тук си е най-хубаво.

– Живеем във времена, в които има млади хора, които попадат в агресивна среда. Ти попадала ли си в такава среда и как би реагирала – с дипломация или със сила?

– В момента живеем в такива времена, в които това е доста често срещан проблем, но трябва да си владеем емоциите. Нас ни учат да показваме красотата на този спорт, а не да я прилагаме извън залата. Всички състезатели знаем, че това, което е в залата, си остава в залата, а навън имаме право да го използваме само за самозащита.

– Според тебе как тийнейджърите днес могат да се предпазят от съвременните зависимости, като наркотици, алкохол, цигари…

– Това е най-големият проблем на днешното общество. Страшно много са младите хора, които пушат и пият. Нито пия, нито пуша… Ако искаш да си успешен човек, успешен състезател, цигарите, алкохолът и наркотиците трябва да бъдат изключени от плановете ти.

– Зад всеки един успял спортист стои трудът на неговите треньори. В какво те възпитават твоите треньори?

– Мога да се похваля със страхотни треньори, но освен че са ми треньори в залата, те са ми и спътници в живота. Много им благодаря! Учат ни, че кикбоксът е красота и трябва да го възхваляваме с всеки изминал път, в който участваме на състезания. Треньорът ми Кирил Чакъров ми даде шанс да отида на Европейското първенство в Хърватия. Мисля, че се представих добре. Тази година ще очакваме повече.

– Съвсем скоро ще участваш на Европейското първенство в гр. Будва, Черна гора. Как върви подготовката и много ли са взискателни твоите треньори?

– Първо има световно първенство за мъже и жени в Италия, в което ще участва нашият състезател Доброслав Радев. Аз ще участвам на Европейското първенство в гр. Будва, Черна гора, и сега ми предстои доста добра подготовка. Треньорите ми много ми помагат за това. В момента съм на диета, на режим за спазване на категорията и всичко минава добре.

– Какво е за тебе кикбоксът и как се виждаш след 10 години?

– Кикбоксът е много специална част от мен. Много щастлива ме прави винаги, когато идвам в залата и се зареждам с много емоции. Тук винаги научавам нещо ново и се изграждам като човек, като личност. След 10 години се виждам, надявам се, като световна шампионка, каквато е и мечтата на всеки един състезател, който се занимава със спорт. Да участвам в галавечери, да играя за професионалисти.

– Кога ценителите на кикбокса могат да те видят на галавечер в Дупница?

– Тази година щях да участвам, но не ми намериха опонент. Надявам се скоро да изляза и на галавечер пред родна публика в Дупница.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here