„Ние имаме предвидено финансиране за депо за отпадъци, но местните власти отказват да посочат място и да направят необходимите процедури, за да може то да изпълнява функциите на регионално депо, нисък е и процентът на разделно събиране на отпадъците. Когато не става с добри намерения, става със санкции. Аз съм готов да направя и двете неща. В едната ми ръка са финансовите инструменти, с които финансираме такива проекти, в другата – контролните механизми, с които наказваме всяко едно нарушение в сектор „Околна среда“. Кюстендилска област е единствената област в България без регионално депо за отпадъци, което да работи по стандартите“, каза в с. Радловци, община Кюстендил, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Хората в селото са готови на бунт, те се канят да блокират блокират международни пътища заради незаконно сметище в селото.

Той направи днес инспекция на нерегламентираното сметище в селото. Местните хора готвят протест заради постоянното запалване на незаконното депо и замърсения въздух, който са принудени да дишат. Борислав Сандов беше придружен от Цветелина Симеонова-Заркин от комисията по околната среда и водите в НС , както и от депутатите от региона Снежана Траянска и Георги Стамов.

„Ние имаме предвидено финансиране за депо за отпадъци, но местните власти отказват да посочат място и да направят необходимите процедури, за да може то да изпълнява функциите на регионално депо“, коментира пред БТА министърът. Той посочи, че е нисък и процентът на разделно събиране на отпадъците.

„Има няколко проблема накуп, а ние имаме няколко решения. Проблемите са, че няма сертифицирано регионално депо, на което да се изхвърлят отпадъци, има нерегламентирани сметища, за които има установени нарушения и издадени актове. Другият проблем е, че това сметище, в съседство с рекултивирано друго депо, когато е незаконно, не може да бъде просто зарито, а трябва да бъде изчистено. Трябва да намерим начин да се подпомогне процесът със средства на местната община, за да се почисти теренът и да се закарат отпадъците на регламентирана площадка“, коментира министър Сандов.

Той посочи, че в съседство със сметището има проект за изграждане на площадка за сепариране и предварително третиране на отпадъците. „Този проект предпоставя, че тук ще бъде самото депо, но за това не е работено по документи. Това е опит като кръпка, която не съм убеден, че е в рамките на закона“, каза Сандов.

Той заяви, че ще бъде направено пълно обследване на обекта, както и на това дали отговаря на параметрите. Проверено ще бъде и това дали е предвидено ползването на питейна вода за снабдяване на площадката за сепариране на отпадъците, което, по думите му,  е незаконно, още повече при недостига на питейна вода за местното население. „Ако това е така, ще последват финансови корекции към този проект“, каза министърът.

„Когато не става с добри намерения, става със санкции. Аз съм готов да направя и двете неща. В едната ми ръка са финансовите инструменти, с които финансираме такива проекти, в другата – контролните механизми, с които наказваме всяко едно нарушение в сектор „Околна среда“ „, заяви Борислав Сандов.  Той посочи още, че може би е необходима промяна на наредбата и законодателството, за да бъдат налагани санкциите лично, а не на общината, защото тогава те отново се плащат от данъкоплатците.

Сметището на община Кюстендил е в близост до закритото през 2017 година и рекултивирано депо за отпадъци на града. Поради липсата на ново, Общината в момента извозва боклука от града на нерегламентираното място, твърдят местните жители.

На срещата с МОСВ министърът присъства общинския съветник от ОБС Кюстендил Огнян Атанасов научил за министерската визита от социалните мрежи.
„Въздържам се от оценки на днешната визита на министър Борислав Сандов“, лаконично коментира той.
„Същият този инж. Огнян Атанасов едно от главните действащи лица на Постановление от 07.07.2021 г. по пр.пр.2280/2021 г. на районен прокурор Сеслав Помпулски за отказ от образуване на дело, на което на стр. 3 пише следното: „Установено е, че на 29.06.2021 г. в комплекса се провежда тържество на Кмета на Община Кн-Петър Паунов“, като на тържеството се вижда, че присъстват повечето общински съветници, а именно: Младен Ризов, Иван Андонов, Огнян Атанасов и др“.
Тъй че всички нормални кюстендилци, следящи политиката в града, знаят какъв е инж. Огнян Атанасов и че политическата му кариера започва от „Младежи Герб“.“- коментира общественикът от Кюстендил Любомир Иванов.
Снимки: Kuber  pressВижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here