Стоян Ушатов спести 14 349 лв., Йонко Гергов профука 270 000 лв., читалищата в Дупнишко излапаха 500 000 лв. за 1 г.!

Стоян Ушатов

Над 500 000 лв. са профукали читалищните дейци в община Дупница за миналата година без да са реализирали нито едно значимо събитие, без нито един фестивал. Близо 270  000 лв. е успял да разпредели зам. шефът на Дупнишкият парламент Йонко Гергов, който отказва да каже открито за какво е хвърли крупната сума. 14 000 лв пък успял да спести председателят на военното читалище Стоян Ушатов, бивш шеф на Държавна сигурност в полицицията.

„Поне един музикант, математик, художник да роди едно читалище, тези пари няма да ги считаме за напразни, но няма.“ – каза председателят на общинския съвет Костадин Костадинов и разкри още интересни подробности:

Кметът Методи Чимев, председателят на ОбС Костадин Костадинов и зам. – председателят Йонко Гергов.

„От годините, в които приемаме тези отчети и програми за дейността на тия читалища, оставам с впечатлението, че продължава и продължава по един и същи начин да се развива тази читалищна дейност и въпреки многобройните призиви и въпреки, че се минаха 8, 10 години от първите разговори които сме водили, нищо ново не се случва. Направих една кратка справка, в която интересното е, например как едни читалища, има читалища, в които примерно, фонд работна заплата заедно с осигуровките 8 400 лв., а има читалища където фонд работна заплата е 15 000 лв., 12 000 лв. Всяко читалище и всяко настоятелство решава кой да бъде читалищен секретар, колко да получава, какви да бъдат разходите. Но, някак си има читалища, в които имат строителна дейност за няколко хиляди лева. Има читалища, които нямат никаква
строителна дейност, а пишат писма до общината и някак си, когато дойде читалищен секретар и с плам в очите и с укор срещу лошите политици и искат пари от общината, нека види днешните отчети. Как едно читалище може да даде 7 000 лв. за строителство? Как може друго читалище по фонда за местни инициативи да вземе 3 000 лв. и да може да финансира свои дейности, а как може да има читалище, което да поставя съвестта на политиците и на общ. съветници, защото да ми се ремонтира това, да ми се ремонтира онова, защото една ли не някой му е длъжен. За стотен път ще кажа. Читалищата са място, където едни хора са се събрали с общи интереси и развиват някаква дейност. Читалищата не са свещена крава и тези
от тях, които не работят, не мисля много да получават. Няма да влизам за сега в конкретика, но има читалища които повече от 6 месеца нямат секретари. Има читалища, които включително и сега няма тук читалищния секретар. Вече казах, че има читалища, които вратите са буренясали, защото никой не влиза в тях, а има читалища, които имат страхотно много дейност, страхотно много идеи, но пък нямат пари, а нямат пари защото онези, мързеливите са си ги разходвали за заплати, за външни услуги и т.н. Много ми е интересно например, ето, читалище „Г. Тодоров“, знаете военно читалище, има 14 349 лв. остатък, което показва, че поради липсата на дейност хората си пестят парите и ще направят нещо, само, че за останалите читалища не може да се каже същото. Много малко е остатъка в другите.
Дейности плетене на кошнички, правене на рамки, бране на ябълки, да не повтарям за
празника на любовта и виното. И всеки отчита някакви пари и вече казах и пред медиите, те ме лъжат че ми плащат, аз ги лъжа че работя. Не може да продължава по този начин.
Читалището в Крайници е дало за участие във фестивали 3 481 лв. Кога ще дойде деня, в който уважаеми секретари дупнишко читалище ще направи фестивал в Дупница. Питам за 155 пореден път. Кога? Кога дупнишко читалище ще направи фестивал като с. Извор и като с. Радуил, като с. Марица, където вие давате хиляди левове такси за участие и хиляди левове за транспорти. Кога ще се намери този председател и тези настоятели, които ще го направят?
Или ще критикувате постоянно общината и ще критикуваме. 500 000 лв. ще получат
читалищата тази година в община Дупница, тези огнища на българщината и срещу тези 500 000 лв. ще получим плетене на кошници, организиране на събори и патриотични песни.
Ще кажа това за сега, макар, че още доста неща мога кажа по цифрите които виждам, но да не напрягаме излишно обстановката.“
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Колкото ти К.К. вършиш някаква работа ,толкова и читалищата .И твойта работа е като сфетофарите на Севдината фурна.Изхарчени на халост тридесет и косур хиляди лева ,но за това обяснени не искаш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here