Гост от Европа посрещнаха в античния град Хераклея Синтика край Петрич. На място гостува председателят на комисията по регионално развитие на Европейския парламент Юнус Омаржи. Той беше посрещнат от кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Освен античния град край Рупите Юнус Омаржи посети и сградата, в която се премести Историческият музей. От Петрич председателят на комисията по регионално развитие на ЕП си тръгна с мил подарък за спомен – две картини, рисувани от петрички деца.

Визитата в Петрич е част от работно посещение на Омаржи в България по покана на евродепутата Андрей Новаков за получаване на информация относно изпълнението на инфраструктурните проекти, съфинансирани от Европейския съюз. В община Петрич вече са реализирани успешно такива проекти.

Както сме писали, Херкалея Синтика ще се превърне в новото туристическо бижу на община Петрич. На място ще се изгради страхотен комплекс на стойност 7 млн. лв. Дейностите са възложени на фирма на петричкия бизнесмен Николай Влахов и на столичанина Юлиан Димов. Идеята е на място да бъде изграден посетителски център със заведения за хранене, зона с бунгала за настаняване, покрити и открити басейни. Проектът е за реставрация, консервация, опазване, популяризане и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“ и прилежащите некрополи“. Работата е разпределена на два обекта. Първият касае конкретно античния град и прилежащи некрополи.

Ще се работи по античната крепостна стена, жилищен квартал от елинистическата и римската епоха и раннохристиянски некропол от първата половина на V в., античен град Хераклея Синтика, римски форум, елинистически сгради под римския форум, магазини и светилища, северно от форума, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и археологически структури около нея, сгради и помещения източно от форума, помещения, преграждащи форума от юг, занаятчийски и жилищен квартал северно над магазините, антични канали, водопроводи и отводнителна система на античния град. Ще има обслужващ център с експозиционна зала, билетна каса и помещение с щанд и/или витрина за сувенири, помещение за екскурзоводи, тоалетни. също паркинг и осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение и свързваща алея между археологическите обекти. Вторият обект включва обслужваща зона за социализация на античния град. Ще се направи посетителски център с експозиционна и виртуална зала и заведение за хранене с необходимите обслужващи площи.

Ще има още атракцион „Римски терми” с покрити и открити басейни, зона за настаняване с бунгала тип „контейнер”, а също и VIP зона за настаняване с бунгала, където ще има и малки басейни. На място ще изникне и детски лагер с бунгала тип, атракцион „Римляните и водата”, зона за озеленяване и спорт, зона за озеленяване и тих отдих, зона за къмпинг – каравани и палатки, тоалетни и бани, перално помещение, кухня, зона за широк обществен достъп – беседки и барбекюта. Ще има и детски площадки, охраняем паркинг.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here