Магично! Над 120 оброчни кръстове, скрити в китни и затънтени местенца, пазят вековната история на Костинброд

Над 120 оброчни кръстове са скътани из живописни местенца в община Костинброд. Истинска магия създават каменните светилища, изградени преди векове. Тайните на каменните кръстове познава кметът на вековното село Бучин проход Бойко Борисов, който знае къде са скътани оброчищата и познава историята и традицията, свързани с тях. В специално видео той разказва за легенди за местата, където хора някога са търсили вярата. Припомняме, че община Костинброд представи на изложба в Палермо над 50 фотоса от тези магични места.

Всеки може да се наслади на живо на красотата им, което включва красива обиколка сред природата. Екскурзоводи за тази обиколка са кметовете и кметските наместници на селата от общината. Всеки, който пожелае да разгледа светилищата ,може да се свърже с тях. Голяма част от оброчища таса издигнати по време на Османското владичество.

Християните в региона са търсели скрити и недостъпни места, на които да ги изградят, за да ги съхранят по-дълго. Затова днес, една част от кръстовете може да откриете в рамките на селата и местните черкви, но за други трябва да повървите доста – те са на много живописни, но и също така доста далечни места. И най-често са до стари дъбове. Погледнати от дистанция те се сливат и това ги съхранява от посегателства. Днес някои дървета наполовина са обгърнали старите каменни кръстове като по този начин се е създало едно цяло. Едно цяло между природата и вярата на хората.

Едно цяло, което е символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови, да посрещнат бъдещето. Ако искате да видите тези кръстове и да посетите някои от живописните оброчища, може да се обърнете към кметовете и кметските наместници на селата в Община Костинброд! Повече може да разберете във видеото: https://www.facebook.com/obshtina.kostinbrod/videos/1026520711579572
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here