С 50 фотоса от 120 оброчища община Костинброд представи България на XI издание на фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо- Италия. Скоро се очаква изложбата да бъде представи в Костинброд, вече има и заявка от множество държавни и културни институции с желание да покажат снимките в техните зали!

Откриването на изложбата в Палермо се състоя на 2 май 2022г. в присъствието на президента на културната асоциация “Седмица на културите” д-р Бенедето Виола, президента на културната асоциация “Приятели на сицилианските музеи” и член на културната асоциация “Седмица на културите”, принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали, българска делегация от община Костинброд, гости и приятели на изкуството и културата на Палермо. Куратори на българската изложба, която ще остане отворена за публиките до 12 май 2022 г. в параклиса “Пресвета Броеница на Света Чита” в Палермо, бяха културните мениджъри Емилия Михайлова и Елена Леви.

Община Костинброд участва на фестивала в Палермо за трети път. В предходните издания бяха представени фотоизложба на църквата “Света Петка” в с. Богьовци, обявена за културен паметник, авторската изложба на Екатерина Михайлова-Радулова – дългогодишен учител по изобразително изкуство и музика, и сегашната фотоизложба на оброчни кръстове. Мястото на тазгодишната изложба не е случайно – Параклисът „Пресвета Броеница на Санта Чита“ се намира от дясната страна на едноименната църква и е основана през втората половина на седемнадесети век от богати търговци и буржоази на Палермо.  Невероятната архитектура е дело на Джакомо Амато, но интериорът на параклиса е този, който удивлява: това е един от бароковите шедьоври на Джакомо Серпота.

„Щастливи, признателни и благодарни сме на организаторите на Фестивала “ Седмица на културите” за поканата, отправена към кмета  Трайко Младенов и Общински съвет на Костинброд и за това, че фотографската изложба беше показана пред многобройните международни посетители в параклиса на „Пресветата Броеница”.

Изложбата “Оброчища около град Костинброд”  беше в пълен синхрон с целта, с която е създаден този уникален параклис, а именно опазването на Християнството и на Вярата, а нашата основна цел беше да информира международните публики за свещените места в българското землище на община Костинброд, да се популяризира и да се направи общодостъпна магическата картина на древното духовно наследство, за да се докоснат до местата, където нашите древни предци са се молили, благодарили и сливали с божествената енергия във всичките й аспекти.

Оброчищата са част от българския християнски бит. Това е свещено място, почитта към което се изразява в строга забрана за посегателство върху дърветата, камъните, кръста, водата, до които се намира или на които е посветено. В повечето случай те служат за измолване на защита, здраве и благополучие. Наименованието на празника и оброчното място или е наследено по териториално-родствена линия, или пък се помни неговото установяване в години на природни бедствия.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here