Кметът на Драгушиново Георги Хаджийски, снимка личен архив.

Село Драгушиново губи 30 000 лв. заради замотан от община Самоков проект, съобщава кметът на селото Георги Хаджийски. Лично той е работил, за да уреди проекта чрез Местната инициативна рибарска група по програма на ЕС за „Рибарство и аквакултури, всичко обаче трябва да мине през общината, където се къса връзката. Парите са за възстановяване на популацията на речния рак, включени са дейности по за почистване на бреговете на р. Искър от боклуци, възобновяване на течащата вода по отклонения на Малио Искър, изграждане на развъдник за речен рак, направа на беседка за наблюдаване с мостче в развъдника. поставяне на барелеф чешма на площада на Драгушиново с изображения на речни раци и щъркели. Това обаче вече изглежда като загубена кауза, защото проектът е трябвало да стартира през март и вече да е на финала, а той е на кота нула, което означава, че селото ще загуби парите.

Владимир Георгиев

„Значи ли нещо нашият проект за кмета на общината Владимир Георгиев? Няма никаква информация, чуваме слухове, че първоначално е възложил работата на някаква чиновничка, която се съмнявам, че е прочела проекта от 100 страници. После възложил управлението и реализирането на еколожката към администрацията, след това го прехвърлил на зам.-кмета Люба Кленова, която отговаря за културата и туризъм. Опитах се няколко пъти да установя връзка с общината, за да тръгне работата, в абсолютно невидение съм какво се случва. Отговорят ми, че още нищо не е направено.”, коментира кметът на Драгушиново Хаджийски и добавя: „Жалко за труда ни. Проектът е съвместен с БАН, които трябваше да изготвят стратегия за дългосрочно възстановяване на популацията на речния рак. Поканих един професор, три пъти съм ходил до София, човекът се съгласи да дойде, за да види на място състоянието на речния рак. Къпините и тръните ми късаха дрехите по крайречието. Оказва се обаче, че в общината няма човек, който да се заеме с административната дейност.” Хаджийски разкри, че в бюджета от 30 000 лв. са заложени 1000 лв. за управление на проекта, които ще се изплатят по силата на граждански договор с човека, който движи нещата.
„Вярно ли е че са били водени разговори между кмета Георгиев и общинския съветник Любомир Лобутов чрез фирмата на синът му да чисти коритото? Защо се бави старта на проекта?”, питат в Драгушиново.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here